Ungaria a transmis că a arestat mecanicul unui tren croat plin cu imigranţi și că a dezarmat poliţişti. Autoritățile de la Zagreb neagă informațiile

Ungaria a transmis că a arestat mecanicul unui tren croat plin cu imigranţi și că a dezarmat poliţişti. Autoritățile de la Zagreb neagă informațiile
Foto: theguardian.com

Autoritățile de la Budapesta au anunțat că vineri seara au oprit un tren care aducea imigranți din Croația, au arestat mecanicul şi au dezarmat poliţiştii croaţi care îl însoţeau. Pe de altă parte, oficialii de la Zagreb au negat că ofiţerii ar fi fost dezarmaţi sau reţinuţi, informează MTI, citată de Mediafax.

Trenul era însoțit de 40 de polițiști croați și a sosit fără o notificare prealabilă, generând suspiciuni privind încălcarea frontierelor şi alte infracţiuni. O investigație a fost demarată în acest caz.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a declarat că trimiterea a circa 1.000 de imigranți cu trenul spre graniță de către autoritățile din Croația reprezintă ”un incident serios”.

Gyorgy Bakondi, consilierul premierului ungar pe probleme de securitate internă, a afirmat că poliţiştii croaţi care însoţeau trenul au fost dezarmaţi, dar croații au negat informația, informează Reuters.

„Nu a fost nicio dezarmare sau arestare. Nu este adevărat. A existat un acord prealabil de escortare între poliţiştii celor două părţi”, a declarat purtătoarea de cuvânt a poliţiei croate, Jelena Bikici. Poliția a mai precizat că 36 de polițiști s-au întors în Croația în cursul serii.

Zoltan Kovacs a spus însă că este o „minciună” afirmaţia potrivit căreia mulţimea de imigranţi ar fi avut permisiunea de a intra în Ungaria în baza unui acord bilateral.

El a criticat autoritățile de la Zagreb și a declarat că este inadmisibil ca un stat membru UE să nu respecte regulile europene și chiar să promoveze imigranția ilegală.

Kovacs a mai declarat că Ungaria va continua să-şi apere frontierele şi să construiască un gard de-a lungul unui segment de 41 de kilometri al frontierei cu Croaţia.

La rândul său, Gyorgy Bakondi a afirmat că deplasările imigranţilor în interiorul Croaţiei sunt orchestrate de o bandă de traficanţi de persoane, cu consimţământul politicienilor. Acesta a mai spus că 700 de soldați și 800 de polițiști vor fi moblizați sâmbătă în zonele de froontieră cele mai expuse afluxului de imigranți.