Ungaria: Circa 10.000 de persoane au protestat față de planurile de deschidere a unui campus universitar chinez (VIDEO)

Ungaria: Circa 10.000 de persoane au protestat față de planurile de deschidere a unui campus universitar chinez (VIDEO)
Foto simbol: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Circa 10.000 de unguri au protestat, sâmbătă, față de planurile de deschidere a unui campus al unei universităţi chineze la Budapesta. Unii au venit cu pancarte pe care era scris mesajul ”trădare”.

Protest în Budapesta față de deschiderea unui campus chinez

„Nu sunt de acord cu întărirea relaţiei de tip feudal a ţării noastre cu China”, a declarat un student care s-a prezentat doar ca Patrik. El a spus că mai bine banii ar fi investiți în universitățile ungare.

Ungaria: Circa 10.000 de persoane au protestat față de planurile de deschidere a unui campus universitar chinez

Tamas Schanda, secretar de stat în Ministerul inovaţiei şi tehnologiei, a declarat că protestele sunt „lipsite de sens” şi a denunţat „isteria politică” bazată pe zvonuri nefondate şi informaţii din presă.

În aprilie, guvernul condus de Viktor Orban a semnat un acord cu Universitatea Fudan din Shanghai privind construirea unui campus pe un teren din Budapesta, unde se prevedea anterior construirea unui cămin pentru studenţii unguri, aminteșe Agerpres.

Oponenţii liberali ai lui Orban îl acuză pe acesta că vrea să se apropie de China şi se tem că viitorul campus ar putea să crească influenţa Beijingului în Ungaria şi Uniunea Europeană.

Conform unor documente interne, Ungaria a contractat un împrumut de 1,3 miliarde de euro pe lângă Beijing pentru a finanţa lucrările, cu un cost total evaluat la 1,5 miliarde de euro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:47 - Cristian Diaconescu: Trebuie să mai existe pe verticala de decizie la Moscova persoane cu care să se poată dialoga. S-a creat mentalul că totul se închide la Putin, dar e o autocrație cu un establishment politic uriaș (VIDEO)
23:29 - Liderul PSD, Marcel Ciolacu, despre performanțele economiei României la nivel european: „Guvernul va trebui să vină cu un nou pachet pentru a echilibra lucrurile”
23:28 - Ministerul de Externe ucrainean despre ignoranța Kremlinului: „Rusia a ales război, nu negocieri”
23:10 - Româncele și-au aflat adversarele din primul tur de la Roland Garros. Pe cine vor înfrunta Simona Halep și celelalte „tricolore” de pe tabloul principal de la Paris
23:02 - Fiona Hill, fosta consilieră a președintelui Trump: „Putin va găsi o modalitate de a-și îndeplini în continuare obiectivele din război/ El trăiește într-o bulă”
22:50 - Adela Popescu a dezvăluit care a fost cel mai stânjenitor moment din viața ei: „Mi-a făcut bine ca am rezistat cu brio”
22:42 - Momente controversate și la finala Cupei. Suporterii lui Sepsi Sfântu Gheorghe s-au întors cu spatele la intonarea imnului României, iar apoi au scandat „Ungaria, Ungaria” (FOTO)
22:25 - Sepsi Sfântu Gheorghe a câștigat în premieră Cupa României. Victorie la pas în finala cu FC Voluntari
22:25 - Tatăl premierului britanic Boris Johnson a obţinut cetăţenia franceză: „Voi fi întotdeauna european”
21:55 - Senatul SUA a aprobat 40 de miliarde de dolari sub formă de ajutor pentru Ucraina. Joe Biden a salutat votul legiuitorilor americani / Reacția Kievului: „Ne îndreptăm către victorie strategic și cu încredere”