Ungaria se oferă ca rută posibilă pentru exporturile de cereale ale Ucrainei, anunță ministrul ungar al Afacerilor Externe

Ungaria se oferă ca rută posibilă pentru exporturile de cereale ale Ucrainei, anunță ministrul ungar al Afacerilor Externe
foto: Hepta - DPA Images

Ungaria și-a oferit teritoriul ca posibilă rută posibilă pentru exporturile de cereale ucrainene, din cauza perturbării rutelor obișnuite prin Marea Neagră în contextul invaziei rusești, a declarat luni ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto.

Ministrul ungar, care a făcut propunerea la o întâlnire a miniștrilor de externe ai UE, a mai spus că nu se așteaptă la nicio întrerupere a aprovizionării cu gaze rusești către Ungaria, potrivit Reuters.

Temeri cu privire la o criză alimentară globală

În perioade normale, Ucraina este un mare cultivator de cereale şi oleaginoase, însă exporturile sale au scăzut semnificativ după invazia declanşată de Rusia la 24 februarie. Din cauza blocadei instituite de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră, autorităţile de la Kiev încearcă să redirecţioneze exporturile de cereale pe calea ferată, rutieră şi fluvială.

Scăderea producției și a exporturilor a stârnit temeri cu privire la o criză alimentară globală, iar războiul, împreună cu sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, au dus la creșterea prețului cerealelor, uleiului, îngrășămintelor și energiei.

„Mai mult, am oferit să permitem trecerea pe teritoriul Ungariei, pentru a facilita tranzitul oricăror livrări de alimente destinate diverselor părţi ale lumii din Ucraina, în special către Africa de Nord şi Orientul Mijlociu”, a spus Szijjarto.

Două centre logistice la granița de est a Ungariei

Oficialul ungar nu a oferit alte detalii cu privire la cantitatea de cereale pe care Ucraina o va putea exporta via Ungaria dar a adăugat că două centre logistice de la graniţa de est a Ungariei ar putea fi folosite pentru tranzitul cerealelor ucrainene.

„Deci în cazul oricărui tip de cereale sau a altor produse care ar urma să fie exportate din Ucraina spre Orientul Mijlociu şi Africa de Nord via Ungaria, acest lucru ar putea să se întâmple foarte rapid. Accesul pe calea ferată spre porturile din Europa de Sud-Est este rapid din Ungaria”, a mai spus Szijjarto.

Ministrul a adăugat că Ungaria, care a îndepinit cererea Kremlinului de a plăti gazul în ruble, nu se așteptă la nicio întrerupere în aprovizionarea cu gaze rusești către Ungaria.

Urmăriți B1TV.ro și pe