Ungaria vrea să ajute Ucraina cu 187 de milioane de euro dar nu vrea să participe la împrumuturile comune ale UE

Ungaria vrea să ajute Ucraina cu 187 de milioane de euro dar nu vrea să participe la împrumuturile comune ale UE
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Ungaria va oferi Ucrainei un ajutor financiar în valoare de 187 de milioane de euro, drept contribuție la un pachet de sprijin planificat de UE în valoare de până la 18 miliarde de euro în 2023, potrivit unui decret guvernamental.

Viktor Orban nu vrea să plătească banii prin intermediul împrumutului comun

Guvernul premierului Viktor Orban a declarat că este dispus să își plătească partea sa de sprijin pentru Ucraina, dar că ar prefera să o plătească bilateral decât prin intermediul împrumutului comun al UE, potrivit Reuters, citat de The Guardian.

„Guvernul continuă să se angajeze să ia parte la sprijinul financiar pentru Ucraina aflată în război”, a precizat guvernul în decret.

„Prin urmare, solicită ministrului de finanțe să se asigure că va furniza cele 187 de milioane de euro care ar reprezenta partea Ungariei în împrumutul de 18 miliarde de euro pe care UE îl va acorda Ucrainei.”

Decretul, semnat de Orban, mai spune că ministrul ungar de externe Peter Szijjarto ar trebui să înceapă discuțiile cu Ucraina pentru a elabora un acord necesar pentru asistența financiară.

Pentru a asigura fondurile pentru împrumuturi, pe care Ucraina va trebui să le ramburseze în 35 de ani, Comisia Europeană ar urma să se împrumute de pe piețele de capital.

Cu toate acestea, propunerile pentru acest pachet vor trebui să fie aprobate de Parlamentul European și de cele 27 de state membre ale UE, iar Ungaria a declarat că nu va lua parte la împrumuturi comune.

Urmăriți B1TV.ro și pe