UPDATE // Comisia Europeană a strâns 6,15 miliarde de euro în evenimentul organizat pentru finanțarea unui vaccin anti-covid

UPDATE // Comisia Europeană a strâns 6,15 miliarde de euro în evenimentul organizat pentru finanțarea unui vaccin anti-covid
Foto: pixabay.com

UPDATE, 27 iunie 2020, 22:38 / În întâlnirea globală organizată pentru strângerea de fonduri s-au strâns 6,15 miliarde de euro (6,9 miliarde de dolari). Banii au venit din partea Statelor Unite, a Comisiei Europene și a numeroase țări pentru a lupta împotriva COVID-19, mulți participanți subliniind că un eventual vaccin ar trebui să fie disponibil pentru oricine are nevoie de el.

Comisia împreună cu Banca Europeană de Investiții au angajat 4,9 miliarde de euro (5,50 miliarde de dolari), 545 de milioane de dolari ai Statelor Unite, Germania 383 de milioane de euro, Canada 300 de milioane de dolari (219 de milioane de dolari) și 10 milioane de dolari au fost dați Qatar. Patruzeci de guverne au luat parte la summit.

Banii vor fi folosiți pentru teste COVID-19, tratamente și vaccinuri, precum și pentru a sprijini comunitățile cele mai sărace și marginalizate din lume.

Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat că este crucial ca toți cei care au nevoie trebuie să aibă acces la un vaccin.

„Încerc să conving țările cu venituri mari să rezerve vaccinuri nu numai pentru ele, ci și pentru țările cu venituri mici și medii. Acesta este un test de stres pentru solidaritate ”, a spus ea, scrie Reuters.

Premierul britanic Boris Johnson a fost de acord.

„Dacă și când este găsit un vaccin eficient, atunci noi, ca lideri mondiali, avem datoria morală de a ne asigura că este cu adevărat disponibil pentru toți”, a spus el.

Un summit pentru colectarea de fonduri pentru vaccinuri împotriva noului coronavirus va fi deschis, sâmbătă de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Șefa Executivului comunitar va găzdui, alături de actorul şi luptătorul Dwayne Johnson – The Rock, evenimentul caritabil la care vor participa atât lideri politici de la nivel internațional, cât și vedete ale muzicii pop. De altfel, evenimentul, al cărui scop este mobilizarea pentru finanțarea cercetării în domeniul vaccinării, va include și un concert care va fi transmis online.

Comisia Europeană organizează un eveniment caritabil destinat strînderii de fonduri pentru vaccinuir anti-COVID-19

La dezbaterile și interviurile care vor avea loc în cadrul summit-ului vor participa cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron, precum și nume mari din industria muzicală internațională. În cadrul concertului, care este parte a campaniei Comisiei Europene, intitulată ”Unite For Our Future”, vor urca pe scenă artiști ca Shakira, Justin Bieber, Miley Cyrus, Coldplay, Usher, Christine and the Queens sau Jennifer Hudson.

Shakira, Justin Bieber, Miley Cyrus sau David Beckham, printre vedetele care participă la eveniment

Totodată, la eveniment vor fi prezente vedete precum Hugh Jackman, Charlize Theron, David Beckham, Salma Hayek, Diane Kruger, Naomi Campbell sau Olivia Colman.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, întregul summit a fost gândit pentru a ajuta la strângerea de fonduri destinate cercetării și testării posibilelor vaccinuri anti-COVID-19 și „pentru a asigura accesul la vaccinuri oamenilor din întreaga lume, tuturor celor care au nevoie de ele”, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului european, Eric Mamer.

Până acum, Comisia Europeană a strâns 10 miliarde de euro în acest scop.

”Artiștii au puerea de a inspira schimbarea. Ei își folosesc talentul pentru a servi cauze mai înalte. Pe 27 Iunie, în cadrul evenimentului ‘Global Goal: Unite for our Future’, artiști, oameni de știință și lideri din întreaga lume vor vorbi într-o singură voce, într-un moment rar dar autentic de unitate globală. Ei se vor angaja să ajute lumea să scape de coronavirus, fără a lăsa pe nimeni în urmă. Uniunea Europeană este determinată să asigure tuturor celor care au nevoie un vaccin acesibil, cât mai curând posibil. Știu că uniți putem face lumea un loc mai sigur”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Evenimentul, care va fi transmis, în direct de mai multe televiziuni internaționale, cât și în mediul online este menit și să tragă un semnal de alarmă cu privire la impactul pe care pandemia de COVID-19 în are supra comunităților marginalizate – inclusiv asupra persoanelor de culoare sau a celor care trăiesc în condiții de sărăcie extremă.

Vaccinuri anti-coronavirus, testate în mai multe țări din lume

Comunitatea medicală din întreaga lume s-a mobilizat în ultimele luni, în încercarea de a găsi un vaccin eficient împotriva noului coronavirus, care afectează aproape 10 milioane de oameni, la nivel mondial și a dus la moartea a aperoape 500.000 de pacienți.

Astfel, în ultimele săptămâni, în mai multe state au început testările unor posibile vaccinuri.

Rusiaa demarat, în urmă cu o săptămână, studiile clinice ale primelor sale două prototipuri de vaccinuri împotriva COVID-19. Autoritățile ruse le testează pe oameni, mai exact pe două grupuri de câte 38 de voluntari fiecare.

ChinaNational Biotec Group a anunțat că vaccinul său împotriva infectării cuCOVID-19a determinat apariția anticorpilor în faza de testare. Compania ar urma, în acest context, să pregătească teste clinice de fază avansată în țări străine.

În Japonia, mai multe entități publice și private încep testarea pe oameni a unui potențialvaccinîmpotrivaCOVID-19, pe 30 iunie.

Iar primele teste clinice pe pacienți umani ale potențialului vaccin anti-COVID-19, dezvoltat de Universitatea Oxford şi produs de compania farmaceutică AstraZeneca, au început și în Brazilia.