Ursula von der Leyen anunță că Uniunea Europeană nu poate ajuta, deocamdată, ţările sărace cu vaccinuri împotriva COVID-19

Ursula von der Leyen anunță că Uniunea Europeană nu poate ajuta, deocamdată, ţările sărace cu vaccinuri împotriva COVID-19
Foto: Hepta - Abaca Press / IPA/ABACA

Uniunea Europeană nu își permite deocamdată să donezevaccinuri împotriva COVID-19 ţărilor mai sărace, a declaratduminică, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Există o presiune destul de mare asupra statelor membre să obţină vaccinuri pentru ele însele”, a afirmat şefa Comisiei.

În schimb, Von der Leyen este de acord cusprijinul financiar acordat de UE iniţiativei COVAX conduse de OMS pentru a le oferi acces la vaccinuri ţărilor mai sărace, transmiteAgerpres.

„UE a investit 2,2 miliarde de euro în această iniţiativă. COVAX a livrat deja 30 milioane de doze de vaccin către 52 de ţări”, a menţionat aceasta.

Mecanismul care permite blocului comunitar să furnizeze în mod direct vaccinuri altor state va începe „doar după ce vom avea o situaţie mai bună a producţiei în UE”, a spus von der Leyen.

La sfârșitul anului 2020,preşedinta Comisiei făcuse o campanie agresivă pentru oferirea de vaccinuri populaţiei de pe tot globul. Cu toate acestea, cele mai multe doze sunt administrate în prezent în statele bogate ale lumii, aminteşte dpa.