Ursula von der Leyen, vizită surpriză la Kiev: Comisia Europeană va finaliza până la sfârșitul săptămânii viitoare avizul privind candidatura Ucrainei la UE

Ursula von der Leyen, vizită surpriză la Kiev: Comisia Europeană va finaliza până la sfârșitul săptămânii viitoare avizul privind candidatura Ucrainei la UE
Sursa foto: Twitter

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, efectuează sâmbătă o nouă vizită la Kiev. Pe agenda vizitei sale se află discuțiile privind aspirațiile Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană.

Aderarea Ucrainei la UE, pe agenda discuțiilor

„Mă voi întâlni cu președintele Volodimir Zelenski și premierul ucrainean. Vom discuta despre eforturile comune necesare pentru reconstrucția țării și progresele privind calea europeană a Ucrainei”, a declarat ea.

Ursula von der Leyen a declarat sâmbătă că executivul european va finaliza „până la sfârșitul săptămânii viitoare” răspunsul la întrebarea dacă Ucraina ar trebui să fie o țară candidată la UE.

„Discuțiile de astăzi ne vor permite să ne finalizăm evaluarea până la sfârșitul săptămânii viitoare”, i-a spus ea președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky la Kiev, în timpul unei vizite surpriză.

Între timp, Ucraina și-a reiterat cererile către țările occidentale pentru livrări mai rapide de arme și ajutor umanitar, deoarece Rusia a declarat că a doborât trei avioane de război ucrainene.

Ursula von der Leyen: Mobilizăm puterea economică a UE

Uniunea Europeană a sprijinit poporul ucrainean încă de la începutul războiului provocat de Vladimir Putin.

„Mobilizăm puterea economică a UE, adoptând o serie de sancţiuni menite să epuizeze resursele utilizate de Putin pentru a-şi finanţa războiul. Pe de altă parte, am direcţionat deja aproximativ 4 miliarde euro sub formă de asistenţă macrofinanciară, ajutor umanitar şi sprijin pentru statele membre care primesc refugiaţi din Ucraina”, potrivit ec.europa.eu.

În luna aprilie, Comisia Europeană a organizat împreună cu Canada un eveniment mondial de strângere de fonduri, în cadrul căruia s-au strâns 9,1 miliarde euro, sumă destinată persoanelor care fug din calea bombelor aflate atât în interiorul, cât şi în afara Ucrainei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
15:36 - S-a votat! Croația va intra în Schengen începând cu 1.1.2023
15:34 - A sfidat toate regulile de circulație: comportamentul haotic în trafic al unui șofer din județul Hargita i-a îngrozit pe toți
15:28 - Ligia Deca, după ce a aflat că bugetul ministerului pe care-l conduce e la un minim istoric de 2,1%: E acoperitor pentru funcționarea normală. În 2013 spunea că 6% din PIB pentru Educație e singura șansă pentru o democrație funcțională
15:24 - Austria și Olanda au blocat aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, la votul decisiv din JAI
15:16 - Amenzi pentru șoferii care făceau drifturi în Poiana Brașov. Legea prevede amenzi de până la 725 de lei pentru „derapaje controlate, în vederea întoarcerii și rotirii autovehiculului”
15:13 - Ploiești: peste 130.000 de apartamente fără căldură furnizată în sistem centralizat. „E o minciună, avem gaz”
15:03 - Ramona Olaru și Cătălin Cazacu și-au spus adio după un an de relație, chiar în prag de Sărbători: „Nu ne mai vorbim de destul timp”
14:54 - Adrian Cioroianu, după reacția Germaniei la vetoul Austriei: „Toate variantele sunt deschise. Eu nu îi văd dând înapoi pe austrieci, și-ar pierde o parte din credibilitate pe plan intern” (VIDEO)
14:42 - Anunț care vizează transportul gazelor din Neptun Deep al OMV Petrom și Romgaz în plin scandal România – Viena pe spațiul Schengen
14:37 - Mărturia românilor din Austria: „Nu cred că austriecii de rând ar avea o problemă cu intrarea noastră în Schengen”