Venezuela ar fi capturat un spion al SUA, în preajma principalului complex de rafinare a petrolului din țara latinoamericană. Fostul pușcaș marin ar fi activat anterior la baze CIA din Irak

Venezuela ar fi capturat un spion al SUA, în preajma principalului complex de rafinare a petrolului din țara latinoamericană. Fostul pușcaș marin ar fi activat anterior la baze CIA din Irak
foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Presa pro-guvernamentală din Venezuela a dezvăluit, duminică, numele presupusului spion al SUA, despre care președintele Nicolas Maduro a declarat că ar fi fost capturat săptămâna trecută în apropiere de cel mai mare complex de rafinare a petrolului din țara latinoamericană, potrivit Reuters.

Venezuela ar fi capturat un spion al SUA, în preajma principalului complex de rafinare a petrolului din țara latinoamericană

Publicații apropiate de partidul socialist de la guvernare l-au identificat pe cel reținut drept un fost pușcaș marin, pe numele său John Heath Mattew, și susțin că bărbatul ar fi fost arestat joi, alături de alte trei persoane, printre care un sergent major din Garda Națională a Venezuelei, pe când aceștia se deplasau între statele venezuelene Falcon și Zulia

Ziarul Ultimas Noticias (n.r. – Ultimele Știri), citând un raport preliminar al autorităților, susțin că suspectul american era un fost pușcaș marin, care a luptat în Irak, și că la momentul arestării soldații au confiscat un telefon cu conexiune prin satelit, carduri de credit și alte telefoane mobile.

Reuters nu a putut confirma materialul din presa venezueleană, iar ministerul venezuelean de informații și procuratura generală de la Caracas nu au răspuns solicitărilor de a face un comentariu cu privire la acest subiect. Departamentul de Stat al SUA nu a avut niciun comentariu de făcut, iar Casa Albă, la rândul ei, nu a răspuns solicitării.

Statul Falcon este casa gigantului Complex de Rafinare Paraguana, care cuprinde rafinăriile Amuay și Cardon. Ambele au suferit mai multe întreruperi de activitate în ultimii ani, iar opoziția pune evenimentele de acest gen pe seama proastei gestiuni și a lipsei de lucrări de mentenanță.

Fostul pușcaș marin ar fi activat anterior la baze CIA din Irak

Maduro susține că suspectul a fost capturat în timp ce spiona rafinăriile, iar asupra sa ar fi fost depistate „arme specializate… cantități mari de bani și alte obiecte”.

„Toate dovezile sunt aici, fotografiile, videoclipurile, spionul este un pușcaș marin, care a servit ca pușcaș marin la bazele CIA din Irak”, a afirmat Nicolas Maduro, vineri, la televiziunea de stat.

În ultimele luni, mai mulți cetățeni americani au fost arestați în ceea ce Nicolas Maduro a numit un așa-zis complot pentru îndepărtarea sa de la putere

Vestea despre presupusul spion al SUA a venit în contextul în care, luna trecută, două foste Berete Verzi ale SUA au fost condamnate la 20 de ani închisoare de o instanță din Venezuela, pentru rolul pe care cei doi l-ar fi avut într-o invazie eșuată din luna mai.

Luke Denman, unfost soldat al SUA, care a fost capturat în Venezuela, susținea atunci că a fost contractat de o companie de securitate din Florida pentru a prelua controlul asupra aeroportului din Caracas, unde trebuia să aducă un avion cu care să-l transporte pe președintele Nicolas Maduro în SUA.

„Se jucau de-a Rambo. Făceau pe eroii”, spunea la acea vreme Maduro, adăugând că autoritățile venezuelene au aflat la timp de complot și au preîntâmpinat execuția sa.

Tags: