Viața pe Marte, mai probabilă decât se credea, datorită mișcărilor tectonice, arată un nou studiu

Viața pe Marte, mai probabilă decât se credea, datorită mișcărilor tectonice, arată un nou studiu
Suprafața planetei Marte a fost modelată în trecutul recent de tectonica plăcilor, sugerează un nou studiu, ceea ce face ca Planeta Roșie să fie, poate, un candidat mai bun pentru viață decât credeau înainte...

Suprafața planetei Marte a fost modelată în trecutul recent de tectonica plăcilor, sugerează un nou studiu, ceea ce face ca Planeta Roșie să fie, poate, un candidat mai bun pentru viață decât credeau înainte oamenii de știință. Pe Marte s-ar putea să existe chiar mișcări seismice, sau cutremure, la fiecare câteva milioane de ani.

De mult timp, oamenii de știință credeau că tectonica plăcilor – în care aceste plăci se despart, se lovesc sau se așează una sub alta – există doar pe Pământ în sistemul solar. Dar fenomenul are loc și pe Marte, conform noului studiu, publicat în revista “Lithosphere”, relatează NBC.

Marte se află într-un stadiu primitiv de tectonică a plăcilor,” a declarat autorul studiului, An Yin, geolog planetar la universtiatea UCLA. “Ne arată cum ar fi putut arăta Pământul timpuriu și ne-ar putea ajuta să înțelegem cum a început tectonica plăcilor pe Pământ,” a mai spus el.

Dacă Yin are dreptate, viața pe Marte ar fi putut prinde rădăcini mult mai ușor decât credeau cercetătorii. Tectonica plăcilor ar putea să ajute la reaprovizionarea cu nutrienți, necesari organismelor pentru supraviețuire, pentru că aduce carbon și alte substanțe din interiorul marțian la suprafață.