Viktor Orban spune că noile sancțiuni UE ar afecta mai mult Ungaria decât Rusia. Budapesta consideră că aprobarea pachetului ar fi un eșec istoric

Viktor Orban spune că noile sancțiuni UE ar afecta mai mult Ungaria decât Rusia. Budapesta consideră că aprobarea pachetului ar fi un eșec istoric
Viktor Orban, premier al Ungariei și lider al partidului Fidesz. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Jaroslav Nov

Noul pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei, care cuprinde un embargo asupra importurilor de țiței, ar provoca mai mult rău Ungariei decât Rusiei, a declarat premierul ungar Viktor Orban, a relatat joi portalul ungar de știri index.hu, potrivit Reuters.

Noile sancțiuni UE ar afecta mai mult Ungaria decât Rusia, consideră Viktor Orban

Într-o scrisoare adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, șeful guvernului de la Budapesta a spus despre cel mai recent pachet de sancțiuni UE că riscă să submineze unitatea blocului comunitar și că aprobarea sa ar fi un eșec istoric.

Comisia Europeană a propus miercuri cel mai dur val de sancțiuni dintre cele aplicate Moscovei pentru invadarea Ucrainei, însă diverse state preocupate de impactul pe care l-ar putea avea oprirea importurilor de petrol din Rusia au împiedicat atingerea unui consens.

O mână de state UE din estul continentului sunt îngrijorate că măsura nu le-ar permite să se adapteze în timp util, cu toate că diplomații spun că Ungaria și Slovacia vor avea ca termen finalul lui 2023.

Chiar și având la dispoziție această perioadă, susține ministrul ungar al afacerilor externe, Peter Szijjarto, Ungaria ar fi de acord cu măsurile doar dacă sunt exceptate de la sancțiuni importurile de petrol nerafinat prin gazoduct.

Index.hu l-a citat pe Viktor Orban spunând în scrisoarea respectivă că aprobarea sancțiunilor propuse ar impune investiții pe scară largă în infrastructura alternativă de aprovizionare și revizuirea capacităților ungare de rafinare a petrolului.

Potrivit premierului ungar, sancțiunile ar face prețurile la energie să crească în continuare dacă UE nu întreprinde suficiente măsuri coercitive pentru a atenua consecințele.

Datele Agenției Internaționale pentru Energie arată că Ungaria, o țară fără ieșire la mare al cărei premier este considerat un apropiat al Kremlinului, a primit în 2021 din Federația Rusă mai bine de jumătate dintre importurile de țiței nerafinat și produse petroliere.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
13:32 - Care sunt cele mai dorite cadouri de angajați de sărbători și ce au în plan să le ofere companiile
13:29 - Un robot „s-ar fi sinucis” la locul de muncă. În curând oamenii se vor certa și din cauza posibilelor sentimente AI
13:23 - Adriana Stoicescu: Horațiu Potra nu deține autorizație pentru niciun fel de armă. Poliția a refuzat să îi dea, considerându-l foarte periculos / Se vede cât de importantă ar fi existența unei legi a răspunderii magistraților (VIDEO)
13:07 - Florin Petre, primarul din Crevedia, a fost reţinut pentru trafic de persoane. Procurorii cer arestarea sa
13:04 - Bulgaria a avertizat că ar putea întrerupe tranzitul gazelor rusești pe teritoriul său către Europa. Care este motivul
13:04 - Cum funcționa rețeaua de mercenari ai lui Horațiu Potra: Polițiștii români își luau concediu fără plată și plecau în Africa
13:00 - Un antrenor de la Olimpia Cluj a murit într-un accident în Florești. Ce spun polițiștii
12:35 - Daniel Craig spune că a fost „dificil” să accepte nivelul de faimă pe care i l-a adus rolul lui James Bond
12:33 - Dominic Fritz: USR va face parte dintr-un Guvern care își asumă reforme, sau nu va face parte din Guvern. Trebuie să fie clar că această guvernare își asumă inclusiv o reformă a serviciilor (VIDEO)
12:24 - Alexandru Muraru (PNL): Livrarea de reforme, un test major pentru coaliția PNL-PSD-USR-UDMR / Ar fi o mare vulnerabilitate să nu avem candidat comun la prezidențiale (VIDEO)