Ursula von der Leyen: „Propunem interzicerea totală a petrolului rusesc. Vladimir Putin trebuie să plătească un preț mare pentru agresiunea sa brutală” / Noul pachet de sancțiuni (VIDEO)

Ursula von der Leyen: „Propunem interzicerea totală a petrolului rusesc. Vladimir Putin trebuie să plătească un preț mare pentru agresiunea sa brutală” / Noul pachet de sancțiuni (VIDEO)
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a anunțat stoparea treptată a importurilor de petrol din Rusia. Sursă foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Comisia Europeană a anunțat cel de al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include și stoparea treptată a importurilor de petrol. „Va fi o interdicție completă a importurilor din toată Rusia”, a ținut să precizeze Ursula von der Leyen, președinta executivului comunitar.

Noul pachet de sancţiuni mai prevede excluderea altor bănci ruseşti din sistemul interbancar Swift şi includerea propagandiştilor Kremlinului pe lista persoanelor interzise în Uniunea Europeană.

Ursula von der Leyen, despre interzicerea importurilor de petrol din Rusia

„Azi vom propune interzicerea petrolului rusesc în Europa. Va fi o interdicție completă a importurilor din toată Rusia.

Să fie clar: nu va fi ușor, pentru că unele state UE sunt foarte dependente de petrolul rusesc, dar pur și simplu trebuie să facem acest pas”, a declarat Ursula von der Leyen, în Parlamentul European, citată de Reuters.

Ce înseamnă interzicerea importurilor de petrol din Rusia și cum va fi implementată măsura

Șefa Comisiei Europene a punctat că acest lucru înseamnă „o interzicere totală a importului de petrol transportat pe apă și prin conducte, rafinat și nerafinat”.

Von der Leyen a precizat că măsura va fi implementat treptat, așa încât statele dependente de petrolul rusesc să aibă timp să găsească surse alternative: „Vom elimina aprovizionarea cu petrolul rusesc nerafinat pe parcursul a șase luni și produsele rafinate până la finele anului”.

Vladimir Putin „trebuie să plătească un preț, unul mare, pentru agresiunea sa brutală”, a susținut președinta Comisiei Europene.

Proiectul de sancțiuni prevede o scutire pentru Ungaria şi Slovacia, țări care sunt complet dependente de livrări prin oleoductul Drujba. Ele îşi vor putea continua achiziţiile din Rusia și în 2023.

Urmăriți B1TV.ro și pe