Violeta Alexandru a anunțat că bugetarii nu vor mai primi anumite sporuri dacă lucrează de acasă sau în telemuncă

Violeta Alexandru a anunțat că bugetarii nu vor mai primi anumite sporuri dacă lucrează de acasă sau în telemuncă
Foto: Violeta Alexandru / Facebook

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a afirmat, vineri, că pentru bugetarii care vor lucra de acasă sau în regim de telemuncă anumite sporuri nu vor mai fi plătite. Declarațiile vin în contextul în care, începând de luni și vreme de 30 de zile, la nivel național vor fi aplicate noi măsuri menite să limiteze răspândirea coronavirusului. Una dintre acestea presupune încurajarea lucrului de acasă, atât la stat, cât și la privat. Acolo unde nu este posibil, autoritățile încurajează șefii să decaleze programul de muncă, astfel încât să nu se producă aglomerări în transportul public în comun.

Violeta Alexandru anunță că bugetarii care vor lucra de acasă nu vor mai beneficia de anumite sporuri

Ministrul Muncii a anunțat că angajații din sistemul public care vor lucra de acasă în perioada următoare nu vor beneficia de anumite sporuri.

„Unele sporuri, precum sporul de antenă sau indemnizația de hrană și toate cele care au legătură directă cu spațiul de la locul de muncă, nu vor fi plătite pentru personalul din sistemul public”, a declarat Violeta Alexandru, citată de Europa Liberă.

Ministrul liberal al Muncii a mai precizat că a solicitat Inspecției Muncii să elaboreze un ghid pentru angajatori, astfel încât să știe care sunt modificările necesare în sistemul REVISAL, schimbări ce reies din încadrarea în telemuncă sau muncă la domiciliu.

„Angajatorii au obligația să informeze personalul despre avantajele, dar și dezavantajele muncii de la domiciliu / telemuncă, iar dezavantaje sunt, cu precădere, la cei din sistemul public”, a mai declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru, potrivit Europa Liberă.

Noi măsuri și restricții în lupta cu epidemia de coronavirus. Telemunca, încurajată de autorități

Precizările ministrului vin în contextul în care, joi după-amiază, într-una dintre rarele ocazii, președintele Klaus Iohannis a prezidat ședința de Guvern. La începutul ședinței, șeful statului a enumerat măsurile de prevenție și restricțiile ce vor intra în vigoare începând de luni.

„Sunt necesare măsuri în plan național, precum școlile să treacă toate în online. Angajații – și din public, și din privat – să treacă la telemuncă peste tot unde este posibil. Magazinele trebuie să fie închise seara cel târziu la ora 21:00. Circulația pe timpul nopții trebuie restricționată. Petrecerile – și cele publice, și cele private – trebuie interzise. Târgurile și piețele trebuie închise.

Portul măștii trebuie să devină obligatoriu, peste tot în țară, în toate locurile publice și la toate locurile de muncă, indiferent dacă vorbim de locuri publice din interior, cum este aici, în sala Guvernului, sau în exterior – portul măștii trebuie generalizat și trebuie să fie obligatoriu. Iar firmele și autoritățile trebuie obligatoriu să-și decaleze programul de funcționare, astfel încât și transportul public să funcționeze cu o încărcare mult mai mică, permițând, în acest fel, distanțarea suficientă între persoane”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Măsurile au fost ulterior detaliate de premierul Ludovic Orban și, vineri, de către secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru situații de urgență.

Referitor la telemuncă, Raed Arafat a afirmat: „Nu este vorba numai de companii, ci și de intituțiile publice. Ministerul Muncii va veni cu precizări. Companiile cred ca vor avea discernământ, nu cred că cineva va spune că nu vrea să decaleze programul. Implementarea muncii la distanță este obligatorie”.

Vineri, România a depășit pragul de 10.000 de noi infectări cu coronavirus.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`