Virgil Musta: Riscul de infectare în magazin este mai mare decât la secția de vot

Virgil Musta: Riscul de infectare în magazin este mai mare decât la secția de vot
Sursa Foto: Facebook

DoctorulVirgil Musta, șeful Secției de de Boli Infecțioase a Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara, este de părere că persoanele care merg duminică la vot se expun unui risc de infectare mai mic decât în cazul în care ar merge la cumpărături într-un magazin.

”Sursa de infecție este acolo unde ne întâlnim cu grupuri fără să respectăm distanțarea socială și fără să purtăm mască”

Specialistul susține că în situația în care secțiilede votare vor respecta cu strictețeregulile care se aplică în spațiile închise în contextul crizei sanitare declanșată de noul coronavirus de tip SARS-CoV-2.

”Foarte probabil că numărul de persoane care sunt în magazin este mai mare decât numărul celor din sala de votare. Și acolo punem mâna pe tot felul de obiecte despre care nu știm dacă sunt contaminate. Eu cred că riscul de contaminare în magazin este mai mare decât la secția de vot”, a declarat medicul Virgil Musta, conform Europafm.ro.

”Nu magazinele reprezintă sursa de infecție, ci sursa de infecție este acolo unde ne întâlnim cu grupuri fără să respectăm distanțarea socială și fără să purtăm mască”, a mai spus medicul infecționist.

De asemenea, medicul amai transmispopulației, printr-o postare pe rețeaua de socializare Facebook, că panica nu este o variantă pentru această perioadă de criză.

”Am trecut împreună prin tot felul de încercări în aceste luni, vor veni şi altele şi am încercat să învăţăm împreună cum să le tratăm şi cum să le depăşim”, a concluzionat șeful Secției de de Boli Infecțioase a Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara.

Cu sau fără mască la secția de votare?

Amai rămas o singură zi până la alegerile locale 2020, cândromânii vor merge la vot pentru a alege noii consilieri locali.

Reamintim faptul că cei care doresc să voteze la alegerile locale de anul acesta, din septembrie, vor putea să o facă doar în localitatea trecută în buletin (fie cea de domiciliu, fie de reședință). În plus, oameniipot să vadă la ce secție de votare sunt arondați consultând site-ul oficial al Registrului Electoral.

Alegătorii ce doresc să voteze la alegerile locale din septembrie vor trebui să o facăîn localitatea trecută în buletin, adică fie cea de domiciliu, fie cea de reședință, respectând totodată măsurile de restricție impuse de autorități în vederea limitării răspândirii noul coroavirus de tip SARS-CoV-2. Mai mult, persoanele interesate pot afla și secțiaexactăde votare la care sunt arondați, consultând datele puse la dispoziție de Autoritatea Electorală Permanentă.

În acest an, votul va fi diferit față de anii trecuți, din cauza pandemiei declanșată de noulcoronavirusde tip SARS-CoV-2. Toate secțiile de votare vor fi dotate cu măști de protecție și materiale dezinfectante pentru membrii secțiilor și votanți.

Prin urmare, fiecare dintre cei care se vor prezenta la vot în data de 27 septembrie, în contextul alegerilor locale 2020, vor fi obligați să își curețe și dezinfecteze mâinile înainte de intrarea în sediul secției de votare, precum și să poarte mască de protecție pentru a combate îmbolnăvirea cu virusul ucigaș.

Măsura este cuprinsăîntr-o hotărâre de guvern, care, pe lângă măsurile obișnuite legate de organizarea alegerilor (ordine publică, transportul și paza materialelor de vot etc.), stabilește și ce trebuie făcut pentru a împiedica răspândirea virusului SARS-CoV-2 odată cu procesul de vot.

Ultima oră
23:55 - Președintele Consiliului European denunță „lipsa de loialitate” a SUA. Charles Michel, mesaj dur după decizia Australiei de a renunța la submarinele franceze în favoarea celor americane
23:47 - Cine este iubitul Emmei Răducanu. Tânărul misterios ar fi un cântăreț celebrul în Marea Britanie
23:25 - Un bărbat a omorât-o pe sora iubitei sale cu peste 40 de lovituri de cuțit. Agresorul a fost reținut de procurorii din Constanța
23:08 - Nelu Tătaru: Mă aștept să se generalizeze certificatul verde / Sunt sectoare cu contact direct și repetat cu cetățenii, haideți să le facem sigure – facem vaccinul gratuit sau facem testele pe banii noștri
23:00 - Ludovic Orban: La ora actuală se lucrează la o îmbunătățire a legislației în domeniu informațiilor
22:39 - Polonia, sancționată cu cea mai mare amendă zilnică din istoria UE pentru că nu a oprit exploatarea la mina Turow
22:28 - Nelu Tătaru spune că statele cu o rată mare de vaccinare se tem că românii și bulgarii ar putea întreține pandemia
22:12 - Raluca Turcan: Am făcut astăzi un pas important pentru a ne asigura că drepturile românilor din străinătate sunt recunoscute și respectate
22:10 - Intelectualii liberali îl susțin pe Ludovic Orban: „Alternativa este un PNL care ar rămâne liberal doar cu numele, devenind în fapt un partid cu tendințe dictatoriale și clientelare”
21:53 - Noi măsuri, aplicate în 12 localități din Ilfov, după ce rata de infectare a depășit 3 la mia de locuitori