Vizita lui Victor Ponta la Bruxelles, comentată în presa străină: UE avertizează România din cauza practicilor anti-democratice

Vizita lui Victor Ponta la Bruxelles, comentată în presa străină: UE avertizează România din cauza practicilor anti-democratice
Întrevederea premierului român cu Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, şi declaraţiile sale au atras atenţia jurnaliştilor din întreaga lume. Uniunea Europeană are noi motive de îngrijorare, nu...

Întrevederea premierului român cu Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, şi declaraţiile sale au atras atenţia jurnaliştilor din întreaga lume. Uniunea Europeană are noi motive de îngrijorare, nu din pricina instabilităţii economice din statele membre, ci din cauza practicilor anti-democratice, notează Financial Times. Premierul român trebuie să recâştige încrederea Europei, anunţă Wall Street Journal. Oficialul a declarat că va respecta normele europene iar referendumul se va desfăşura conform deciziei Curţii Constituţionale.

Premierul român, convocat la Bruxelles pentru a oferi informaţii cu privire la schimbările de pe scena politică de la Bucureşti, a declarat că va respecta legea în tranşarea disputei cu şeful statului, acum suspendat, explică Financial Times. Uniunea Europeană are noi motive de îngrijorare, nu din pricina instabilităţii economice din statele membre, ci din cauza practicilor anti-democratice, lucru considerat inacceptabil de către oficialii europeni. Victor Ponta a oferit asigurări că va respecta statul de drept şi va corecta orice nereguli semnalate de executivul european, se arată în articol. Premierul român promite să recâştige încrederea Europei, titrează şi Wall Street Journal.

Uniunea Europeană avertizează România, în timp ce premierul Ponta justifică suspendarea preşedintelui, notează Deutsche Welle. În timpul unei vizite la Bruxelles, Victor Ponta a oferit explicaţiic u privire la suspendarea şefului statului şi a precizat că executivul pe care îl conduce s-a angajat să respecte democraţia şi statul de drept.

Herald Sun cataloghează vizita lui Ponta drept „ofensiva şarmantă” menită să să calmeze vocile europene care s-au arătat îngrijorate de suspendarea preşedintelui şi diminuarea atribuţiilor Curţii Constituţionale. Premierul a declarat că va aplica normele democratice, mai amintesc jurnaliştii.

France Presse citează declaraţiile lui Ponta, care a spus că s-a simţit tratat nedrept de către cei care au auzit numai părerile rivalilor săi, şi s-a arătat dezamăgit de criticile făcute de Angela Merkel. Jurnaliştii amintesc şi de avertizarea lui Martin Schulz cu privire la schimbarea legilor importante prin ordonanţe de ugenţă.

Despre întrevederea lui Ponta cu preşedintele Parlamentului European scriu şi The Republic şi Bloomberg, care amintesc de faptul că tensiunile politice pun în pericol progresele înregistrate de România, ameninţă aderarea la spaţiul Schengen şi au provocat deja o depreciere semnificativă a monedei naţionale.

România, critici de la Bruxelles

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_21436').select();" id="embed_text_21436" />
Ultima oră
23:56 - Alertă la Bușteni. Salvamontiștii au intervenit pentru recuperarea unui bărbat căzut într-o râpă
23:47 - Grav accident rutier pe litoral. O femeie a fost lovită de o mașină, în timp ce traversa strada pe trecerea de pietoni. A fost solicitat și elicopterul SMURD
23:46 - Variante pentru începerea cursurilor. Sorin Cîmpeanu: Nu voi intra peste autonomia universitară. Respect deciziile universităților și dacă sunt provaccinare, le și încurajez (VIDEO)
23:29 - MAE, atenționare de călătorie pentru turiștii care merg în Spania: coduri galben și portocaliu de caniculă, vijelii și ploi torențiale
23:11 - Claudiu Năsui: Avem o problemă cu sărăcia. Suntem campioni europeni la sărăcie în muncă / Ce spune ministrul despre măsura Zero taxe pe salariul minim (VIDEO)
22:51 - Emilian Imbri: Toți cei care sunt, în prezent, în ATI nu sunt vaccinați. Sunt și persoane tinere internate (VIDEO)
22:12 - Octavian Jurma, avertisment cu privire la valul patru: Majoritatea cazurilor de COVID-19 sunt cu varianta Delta. Relaxarea este înspăimântătoare (VIDEO)
22:11 - De ce nu sunt desființate pensiile speciale? Claudiu Năsui: Nu e consens în coaliție. USR-PLUS, cu 15% în Parlament, trebuie să mobilizeze 51%. Când vezi votul, vezi adevărata poziționare a unui partid (VIDEO)
21:51 - Turiștii se plâng de prețurile de pe litoral. Cât trebuie să plătești pe un colac și o pereche de papuci de plajă la Mamaia dacă le-ai uitat acasă
21:35 - Claudiu Năsui: Clasa politică a inventat funcții inutile ca să existe salarizare pentru unii. Vrem să schimbăm legislația, să desființăm sinecurile. Cred că românii nu-și dau seama câte sinecuri sunt în statul român (VIDEO)