Vladimir Putin a desemnat un nou premier, după ce cabinetul Medvedev a demisionat în bloc: Mihail Mișustin, directorul fiscului, un om relativ necunoscut marelui public

Vladimir Putin a desemnat un nou premier, după ce cabinetul Medvedev a demisionat în bloc: Mihail Mișustin, directorul fiscului, un om relativ necunoscut marelui public
foto: Kremlin

Mihail Mișuștin, directorul fiscului din Rusia, este premierul propus de președintele Vladimir Putin, după ce Dmitrii Medvedev și miniștrii din cabinetul său au demisionat în bloc, au anunţat agenţiile ruse de presă, citând Kremlinul, transmit AFP şi dpa preluate de Agerpres.

Mihail Mișuștin este relativ necunoscut marelui public, iar numirea sa, care a fost remisă spre aprobare puterii legislative, vine în contextul în care Guvernul Rusiei a demisionat in corpore. Dmitrii Medvedev și colegii săi plecau din funcții, miercuri, la scurt timp după discursul președintelui rus Vladimir Putin, prin care liderul de la Kremlin a anunțat schimbări constituționale importante.

Demisiile au survenit, așadar, pe fondul anunțului făcut de Vladimir Putin, care a propus o revizuire constituțională de amploare, în care practic puterea va fi cedată dinspre președinte către parlament. Una dintre modificări vizează numirea premierului, în care parlamentul ar urma să aibă rolul principal, și nu președinția rusă, cum se întâmpla până acum. Vladimir Putin se apropie de ceea ce ar trebui să fie ultimul său mandat prezidențial, cu un termen de încheiere fixat pentru anul 2024.

„Stimate Vladimir Vladimirovici, stimați colegi, ați fost cu toții martorii mesajului președintelui Rusiei, Vladimir Vladimirovici, în calitatea lui de președinte, a desemnat nu doar prioritățile activității în țara noastră în următorul an, însă și un șir de schimbări fundamentale în Constituția Rusiei. Aceste rectificări, când vor fi adoptate, cel mai probabil, vor fi efectuate după discuții, așa cum s-a menționat, vor presupune schimbări semnificative nu doar într-un șir de articole ale Constituției, dar și în întregul raport între puteri.

Puterea executivă, puterea legislativă, puterea judecătorească. În acest context este evident că noi, guvernul Rusiei, trebuie să oferim președintelui țării noastre posibilitatea de a lua toate deciziile necesare. În aceste condiții, presupun, ar fi corect ca în conformitate cu articolul 117 al Constituției Federației Ruse, guvernul rus să demisioneze in corpore”, „, a spus Medvedev la o întrevedere cu Putin după adresarea Adunării Federale.

Vladimir Putin le-a mulțumit membrilor guvernului pentru activitatea comună, chiar dacă „nu au reușit totul”. De asemenea, liderul rus a spus că în viitorul apropiat se va întâlni cu fiecare membru al cabinetului de miniștri. Deocamdată, le solicită să-și îndeplinească atribuțiile în volum deplin.

Mai mult decât atât, Vladimir Putin i-a propus lui Dmitrii Medvedev să fie vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, funcție inexistentă la acest moment, dar care va fi creată în perioada următoare, potrivit RIA Novosti citată de deschide.md.