Vladimir Putin amenință! Rusia va reacționa dacă Finlanda se alătură NATO

Vladimir Putin amenință! Rusia va reacționa dacă Finlanda se alătură NATO
Foto: usatoday.com

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că Moscova va respecta alegerea Finlandei, dar va trebui să răspundă în cazul în care această țară aderă la NATO, potrivit tass.ru.

Președintele rus a reamintit că decizia de a retrage trupele de la granița cu Finlanda, la o distanță de 1.500 de kilometri a fost luată ținându-se seama de statutul neutru din Finlanda, care se va schimba, în cazul în care această țară aderă la NATO.

„Oricum, vom respecta orice alegere a poporului finlandez", a spus el. „Depinde de poporul finlandez pentru a decide cum să-și apere independența și să asigure siguranța lor. Desigur, apreciem statutul neutru al Finlandei, dar nu depinde de noi pentru a rezolva această problemă”, a mai precizat Putin.

„Parafrazând o remarcă a unuia dintre prietenii mei finlandezi, aș putea spune că NATO ar fi, probabil, bucuros să poarte război cu Rusia până la ultimul soldat finlandez”, a spus Putin.

Potrivit lui Putin, Moscova va încerca să înceapă dialogul cu NATO, în ciuda extinderii Alianței față de granițele Rusiei.

„Președintele finlandez a venit cu propuneri, cel puțin pe primii pași care vizează consolidarea încrederii și prevenirea conflictelor. Am spus deja că sunt de acord cu acest lucru. Vom încerca să începem dialogul cu NATO la summitul de la Bruxelles”, a mai precizat Vladimir Putin.

Președintele rus a menționat că "cei care au făcut un pas provocator", prin susținerea unei lovituri de stat în Ucraina, care în cele din urmă a condus la încorporarea Crimeii în Rusia a început mai târziu, „pentru a lua alte măsuri, inclusiv cele care vizează biciuire până tensiunile în alte părți ale lumii, Europa, inclusiv în regiunea Mării Baltice”.

Potrivit lui Putin, infrastructura militară a NATO se îndreaptă spre granițele Rusiei, sistemele de apărare antirachetă sunt dislocate, „sub pretextul exagerat de a contracara amenințarea nucleară a Iranului”, în ciuda faptului că amenințarea nu mai există. În special, după ce a fost semnat un acord cu Iranul, NATO a dislocat și radar de interceptare rachetele spre România care vizează neutralizarea potențialul nuclear al Rusiei. Posibilitatea de a desfășura sisteme similare cu Polonia, este discutat, de asemenea, „iar acest lucru este regiunea Mării Baltice”.

„Toate acestea creează o amenințare evidenă pentru noi că nimeni nu vrea să observe, nimeni nu vrea să mențină dialogul cu noi pe această temă", a spus liderul rus. „Va trebui să răspundă în mod corespunzător", a adăugat el.

Putin și-a exprimat de asemenea nemulțumirea cu privire la intenția NATO de a mări contingentul din țările baltice. „Mișcarea trupelor pe teritoriul nostru este declarat un element de comportament agresiv”, a spus Putin.

El a reamintit că Rusia, la rândul său, a pus în aplicare deja decizia de a-și retrage trupele de la granița finlandeză la o distanță de 1.500 de kilometri. „Cu toate acestea, nimic nu s-a schimbat până în prezent. Numărul trupelor NATO este în creștere”, a adăugat Putin.