Vladimir Putin: Extinderea sistemului antirachetă al SUA în Europa de Est, o ameninţare la adresa capacităţilor nucleare ruse

Vladimir Putin: Extinderea sistemului antirachetă al SUA în Europa de Est, o ameninţare la adresa capacităţilor nucleare ruse
Foto: kremlin.ru

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că extinderea sistemului antirachetă al Statelor Unite în Europa de Est reprezintă o ameninţare la adresa capacităţilor nucleare ruse, informează Reuters.

„Bazele antibalistice americane construite în Europa de Est pot găzdui sisteme militare ofensive. (…) Folosirea ca pretext a unui atac nuclear al Iranului a distrus baza securităţii internaţionale moderne – Tratatul Anti Balistic. Statele Unite s-au retras unilateral din acest tratat. Coincidenţa face că problema iraniană a fost rezolvată, astfel că nu mai există nicio ameninţare din partea Iranului, cum nici nu a fost, exact cum a spus Rusia de la început. Cauza pentru care partenerii noştri americani au ajuns să extindă sistemul antirachetă a dispărut. Ar fi rezonabil ca planul dezvoltării sistemului antirachetă să fie oprit. Ce se întâmplă însă? Nimic de acest fel, chiar invers, totul continuă”,  a declarat liderul de la Kremlin la Formul de discuţii Valdai, care a avut loc joi în staţiunea Soci, pe litoralul rus al Mării Negre.

„Recent, Statele Unite au efectuat primul test al sistemului antirachetă în Europa. Ce înseamnă acest lucru? Că am avut dreptate când ne-am certat cu partenerii noştri americani. Încearcă încă o dată să inducă în eroare întreaga lume. Pentru a o spune clar, au minţit. Nu a fost vorba de presupusa ameninţare iraniană, care nu a existat niciodată. Este vorba de o tentativă de distrugere a echilibrului strategic, de schimbare a balanţei forţelor în favoarea lor, nu doar pentru a exercita dominaţie, ci pentru a le dicta tuturor: concurenţilor de la nivel geopolitic şi aliaţilor. Este vorba de un scenariu foarte periculos, dăunător pentru toată lumea, inclusiv pentru Statele Unite. Sistemul de disuasiune nucleară şi-a pierdut valoarea”, a mai spus Vladimir Putin.

Urmăriți B1TV.ro și pe