Vladimir Putin l-a lăudat pe fostul cancelar german Gerhard Schröder, aflat în prezent în conducerea Nord Stream 2 (VIDEO)

Vladimir Putin l-a lăudat pe fostul cancelar german Gerhard Schröder, aflat în prezent în conducerea Nord Stream 2 (VIDEO)
Hepta / Sputnik / Alexei Druzhinin

Președintele rus Vladimir Putin l-a lăudat marți, în timpul conferinței comune cu Olaf Scholz, pe fostul cancelar Schröder. Gerhard Schröder este prieten de mulți ani cu președintele rus Vladimir Putin.  Fostul cancelar este acum șeful consiliului de supraveghere al companiei energetice de stat ruse Rosneft.  De asemenea, are funcții de conducere în proiectele de conducte Nord Stream și Nord Stream 2. Acum, în vârstă de 77 de ani, a fost nominalizat și în consiliul de supraveghere al grupului energetic rus Gazprom.

Vladimir Putin l-a lăudat marți, în timpul conferinței comune cu Olaf Scholz, pe fostul cancelar Schröder

Deci nu este de mirare că Putin are doar lucruri pozitive de spus despre însoțitorul său.  La conferința de presă de astăzi cu cancelarul Olaf Scholz la Moscova, șeful Kremlinului l-a lăudat pe Schröder drept „o persoană decentă”.  Munca unui astfel de „expert independent” ar beneficia doar de cooperarea cu Germania, a spus Putin în legătură cu nominalizarea lui Schröder la Gazprom.

Cancelarul a spus că va transmite mesajul Occidentului că sunt deschiși la dialog cu privire la preocupările de securitate ale Rusiei, dar vor impune sancțiuni dacă aceasta invadează Ucraina.

Avertismentele privind sancțiunile ar putea lovi mai tare din partea Germaniei, partenerul comercial numărul unu al Rusiei în Europa și cel mai mare consumator de gaze naturale rusești – deși acest lucru ar putea limita și marja de manevră a lui Scholz.

Scholz, despre Nord Stream 2

El a semnalat că „totul va trebui să fie discutat dacă va exista o intervenție militară” când a fost întrebat despre conducta Nord Stream 2 din Rusia în Germania, care are scopul de a aduce mai mult gaz rusesc în Europa de Vest, ocolind țara tradițională de tranzit Ucraina.

Dar nu a promis că va pune capăt Nord Stream 2 și nici măcar nu l-a numit în legătură cu discuțiile despre sancțiuni. Acest lucru este în contrast cu președintele american Joe Biden, care a declarat că conducta va fi oprită dacă Rusia ar decide să invadeze Ucraina.

Rusia neagă intenția de a invada, acuzând Occidentul, care a trimis un val de oficiali la Moscova și Kiev, din cauza isteriei.

Kremlinul a confirmat marți retragerea unor forțe rusești de la granițele Ucrainei, dar a spus că mișcarea a fost planificată și a subliniat că Rusia va continua să mute trupele în toată țara, așa cum consideră de cuviință.

Urmăriți B1TV.ro și pe