Vladimir Putin punctează din nou! Pas important pentru vaccinul rusesc antiCOVID-19

Vladimir Putin punctează din nou! Pas important pentru vaccinul rusesc antiCOVID-19
Foto: Hepta - Alexei Druzhinin

Luna trecută, Vladimir Putin a anunțat că Rusia are primul vaccin din lume împotriva COVID-19. Săptămâna aceasta, rușii vor face un nou pas important, potrivit administrației de la Moscova.

Vaccinul rusesc Sputnik V va fi administrat în această săptămână unei echipe de voluntari, a anunțat ministrul Sănătății, Mihail Murașco, potrivit BBC. În ciuda acuzațiilor din partea americană, Putin a susținut ferm faptul că serul funcționează și că este „destul de eficient”.

În acest timp, Sputnik V se alege cu critici din SUA. Anthony Fauci, expertul epidemiolog american, se numără printre principalii contestatari ai presupusei inovații rusești. Acesta a pus în repetate rânduri sub semnul întrebării eficiența vaccinului.

Cum acționează vaccinul rusesc împotriva COVID-19

Sputnik V este alcătuit din două componente, administrate prin două injecţii succesive, la un interval de trei săptămâni, se precizează în studiul publicat vineri în revista britanică The Lancet.

Acest tip de vaccinuri folosesc ca suport două adenovirusuri umane – din familia virusurilor foarte frecvente, transformate şi adaptate să lupte împotriva COVID-19.

Două studii de talie mică, realizate cu două formule diferite ale Sputnik V, au fost realizate pe un total de 78 de adulţi voluntari şi sănătoşi.

Americanii anunță cu mândrie vaccinul Novavax

SUA estimează că va depune în decembrie 2020 cerere de autorizare pentru vaccinul antiCOVIDpe care l-a dezvoltat, dacă studiul clinic de faza a III-a în care este testat va avea rezultate pozitive.

Novavax a anunțat că a încheiat un acord cu guvernul de la Londra, care prevedepe lângă realizarea studiului clinic, și livrarea a 60 de milioane de doze de vaccin, în cazul în care va avea succes în studiul clinic și va fi aprobat, începând din primul trimestru din 2021.

Directorul general al companiei, Stanley Erck, a precizat pentru Hospodarske Noviny că Novavax intenționează să producă o parte a vaccinului la fabrica din Cehia pe care o deține și dorește să ofere autorităților de la Praga acces la vaccin după ce acesta va fi aprobat.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în total 176 de vaccinuri se află în curs de dezvoltare în lume, dintre care 34 se află în stadiul testelor clinice, ceea ce înseamnă că au început să fie teste pe oameni.

Ultima oră