Vladimir Putin spune că serviciile secrete ruse, dacă ar fi vrut să îl otrăvească pe Navalnîi, „probabil că ar fi dus-o la capăt” / Președintele Rusiei susține că opozantul e sprijinit de serviciile SUA

Vladimir Putin spune că serviciile secrete ruse, dacă ar fi vrut să îl otrăvească pe Navalnîi, „probabil că ar fi dus-o la capăt” / Președintele Rusiei susține că opozantul e sprijinit de serviciile SUA
foto: Hepta.ro / Sputnik / Aleksey Nikolskyi

Vladimir Putin, președintele Rusiei, susține că opozantul Aleksei Navalnîi „se bucură de sprijinul serviciilor speciale ale Statelor Unite”, adăugând că dacă serviciile speciale ruse ar fi vrut să îl otrăvească, „probabil că ar fi dus-o la capăt”, transmite CNN.

Ce a spus președintele rus Vladimir Putin despre cazul otrăvirii lui Aleksei Navalnîi

Comentariul lui Vladimir Putin a venit ca răspuns la o întrebare primită în cadrul conferinței de presă pe care o susține anual, întrebare pusă în contextul unei investigații realizate de grupul Bellingcat și CNN, care a fost publicată luni și care ar fi scos la iveală probe potrivit cărora Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) ar fi format o echipă de elită care l-a urmărit pe Navalnîi de ani buni.

Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din grupul Novichok, în august, și aproape că a murit. Opozantul rus a fost dus la Berlin pentru tratament medical de specialitate. Kremlinul a negat în repetate rânduri orice fel de implicare în otrăvirea sa.

„Ascultă, știm foarte bine ce e asta… este o legalizare, nu vreo investigație, ci legalizarea materialelor serviciilor speciale americane”, a afirmat Vladimir Putin, joi.

„Ce, nu știm că urmăresc locația? Serviciile noastre speciale știu asta perfect de bine, ofițerii FSB și ofițerii altor agenții o știu. Își folosesc telefoanele acolo unde nu consideră că este necesar să își ascundă locația. Și dacă este așa – și este – înseamnă că acest pacient de la clinica din Berlin se bucură de sprijinul serviciilor speciale ale Statelor Unite în asta”, a declarat președintele Federației Ruse.

„Și dacă este corect, atunci asta este interesant, atunci bineînțeles că serviciile (noastre) speciale trebuie să rămână cu ochii pe el. Dar asta nu înseamnă că trebuie otrăvit, cine are nevoie de el oricum? Dacă doreau, probabil că ar fi dus-o la capăt”, a adăugat Vladimir Putin.

„Dar în acest caz, soția sa m-a rugat și am dat imediat ordinul să fie lăsat afară din țară pentru a fi tratat în Germania… Acesta (n.r. – acuzațiile) este un truc pentru a ataca liderii (n.r. – din Rusia)”, mai spune Putin, care a descris veștile despre Navalnîi drept „povești implantate”.

„De fapt, nu este nimic surprinzător legat de faptul că au loc aceste povești implantate. Mereu au fost și mereu vor fi. Acest tip de confruntare informațională are loc”, a afirmat liderul rus.