Vladimir Putin trimite armata rusă în Donbas într-o misiune de „menținere a păcii”, anunță presa de stat din Rusia (VIDEO)

Vladimir Putin trimite armata rusă în Donbas într-o misiune de „menținere a păcii”, anunță presa de stat din Rusia (VIDEO)
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Maksim Blinov

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a trimis armata rusă în regiunea Donbas într-o misiune de „menținere a păcii”, anunță postul rusesc de stat RT, luni seară, în contextul în care anterior liderul de la Kremlin precizase că a semnat oficial decretele pentru a recunoaște independența teritoriilor separatiste din estul Ucrainei.

Vladimir Putin trimite armata rusă în regiunea Donbas (RT)

Donețk și Lugansk, teritorii separatiste din regiunea Donbas, s-au desprins în anul 2014 de controlul Kievului și s-au autoproclamat „republici populare” independente, însă acest așa-zis statut nu fusese recunoscut nici măcar de Federația Rusă până astăzi. În conflictul izbucnit în estul Ucrainei au murit circa 15.000 de oameni în opt ani de zile, conform datelor prezentate de partea ucraineană.

Deși neagă că ar fi parte din conflict, Federația Rusă i-a susținut pe rebelii separatiști sub mai multe forme, inclusiv oferindu-le sprijin militar clandestin, ajutor financiar, livrări de vaccin împotriva COVID-19, dar și în chestiunea sutelor de mii de pașapoarte rusești pentru rezidenți, transmite Reuters.

În discursul prin care a anunțat oficial semnarea decretelor de recunoaștere a independenței, Vladimir Putin a acuzat Ucraina că „este controlată din exterior” și că „a devenit o colonie de marionete”.

„Ucraina modernă a fost creată integral de Rusia, mai precis de Rusia comunistă, bolșevică. Acest proces a început aproape imediat după revoluția din 1917 (…). Apoi, în ajunul și după cel de-Al Doilea Război Mondial, Stalin deja anexase la URSS și transferase către Ucraina câteva teritorii care anterior aparțineau Poloniei, României și Ungariei (…). Iar în 1954, din anumite motive, Hrușciov a luat Crimeea de la Rusia și a dat-o Ucrainei. De fapt, așa s-a format teritoriul Uniunii Sovietice”, a declarat liderul rus, citat de CNN, în conferința în care a făcut anunțul.

Urmăriți B1TV.ro și pe