Vladimir Putin va face joi o vizită în Serbia, încercând să-și consolideze influența în regiune

Vladimir Putin va face joi o vizită în Serbia, încercând să-și consolideze influența în regiune
Foto: slate.com

Liderul de la Kremlin Vladimir Putin se va afla joi la Belgrad, într-o vizită cu un puternic caracter simbolic, în încercarea de a spori influenţa şi prezenţa Rusiei în Serbia, ţară candidată la aderarea la UE, relatează AFP.

Vladimir Putin va lua parte la ceremoniile care marchează a 70-a aniversare de la eliberarea Belgradului. Totodată, președintele rus va aborda și subiectul energiei în cadrul vizitei în țara  central-europeană. „Scopul principal al vizitei în Serbia este susţinerea legăturilor existente. Energia va fi un subiect foarte important” pe agenda discuţiilor, a precizat Feodor Lukianov, redactor şef al revistei „Rusia în politica globală”.

Serbia se numără printre ţările prin care ar urma să treacă gazoductul South Stream, proiect al Gazprom a cărui valoare este estimată la 16 miliarde de euro și care, de la sfârşitul anului 2015, ar trebui să transporte gaze ruseşti spre Europa, ocolind Ucraina.

 În contextul luptelor din estul separatist al Ucrainei, Putin poate conta pe o primire călduroasă în Serbia, care nu s-a alăturat țărilor care au impus sancţiuni Rusiei.
„Când am decis să negociem cu Uniunea Europeană, nu am discutat despre sancţiuni împotriva Rusiei”, a precizat preşedintele sârb Tomislav Nikolici, într-un interviu acordat presei în urmă cu câteva zile. De altfel, Serbia încearcă să mențină un echilibru între respectarea obligaţiilor faţă de UE, cu care se află în pline negocieri pentru aderare și păstrarea unor relaţii bune cu Moscova.

Referitor la relațiile dintre Moscova și Belgrad, istoricul sârb Cedomir Antici precizează că cea mai mare parte a cetățenilor sârbi au o atitudine pozitivă față de liderul de la Kremlin. „Rusia are numeroşi aliaţi în lume, dar în Europa cei dispuşi să i se alăture lui Putin sunt puţini. În schimb, în Serbia majoritatea cetăţenilor menţin o opinie pozitivă despre preşedintele rus”, a declarat istoricul sârb.