Favoritul la câștigarea alegerilor prezidențiale din Ucraina, despre scandalul legat de limbile minorităților naționale: Generația următoarea va vorbi doar în ucraineană (VIDEO)

Favoritul la câștigarea alegerilor prezidențiale din Ucraina, despre scandalul legat de limbile minorităților naționale: Generația următoarea va vorbi doar în ucraineană (VIDEO)
Foto: captură Youtube

Candidatul la președinția Ucrainei, actorul de comedie Vladimir Zelenski, s-a implicat în scanalul generat de controversatul proiect de lege privind limitarea dreptului minorităților de a-și folosi limbile naționale.

El a afirmat, în timpul unui interviu acordat jurnaliștilor străini, că autoritățile ucrainene nu trebuie să preseze limba rusă și limbile minorităților naționale.

Potrivit lui Zelenski, Constituția prevede clar că limba de stat în Ucraina este limba ucraineană, iar statul este obligat să garanteze libera dezvoltare, utilizare și protecție a limbii ruse și a altor limbi ale minorităților naționale.

„Nu presați limbile lor, nu presați limba rusă”, a spus Zelenski, adăugând că limba ucraineană este o limbă minunată și frumoasă când este scrisă şi vorbită corect, conform Libertatea Cuvântului.

„Toți preferă cu plăcere să vorbească în limba ucraineană. În ceea ce privește situația lingvistică, sistemul de educație de la noi din țară este gândit în așa fel, încât toți vor vorbi limba ucraineană. Generația următoarea va vorbi doar în această limbă”, a mai spus Zelenski.

Potrivit sondajelor de opinie, Zelenski va câștiga în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Ucraina, oricare ar fi adversarul.

Favoritul la câștigarea alegerilor prezidențiale din Ucraina, despre scandalul legat de limbile minorităților naționale: Generația următoarea va vorbi doar în ucraineană

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)