Volodimir Zelenski: 22 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina din cauza Rusiei. În iulie, când multe țări își vor epuiza stocurile, va veni cu adevărat catastrofa

Volodimir Zelenski: 22 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina din cauza Rusiei. În iulie, când multe țări își vor epuiza stocurile, va veni cu adevărat catastrofa
crize alimentare de proporții ce va veni din cauza Rusiei, care blochează exporturile de cereale ucrainene. Sursă foto: Hepta - DPA Images

Președintele Ucrainei avertizează asupra unei adevărate catastrofe generată de ruși. Volodimir Zelenski a susținut că 22 de milioane de tone de cereale ucrainene sunt ținute în silozuri acum, pentru că forțele ruse blochează principalele rute de export ale țării sale prin Marea Neagră și Marea Azov. Când multe țări își vor epuiza stocurile, vine cu adevărat catastrofa, a spus Zelenski.

Zeci de milioane de oameni, în pragul foametei din cauza Rusiei

Vineri, Zelenski s-a adresat unui think tank indonezian. În cadrul discuțiilor, el a spus că aproape jumătate din exporturile de cereale ucrainene sunt acum blocate pentru că rușii nu permit traficul prin principalele rute de export din Marea Neagră și Marea Azov.

„22 de milioane de tone de cereale sunt acum ținute în silozuri. Nu le putem livra pe piețele internaționale unde sunt necesare chiar acum”, a spus Zelenski, citat de CNN.

Liderul de la Kiev a citat apoi date ONU potrivit cărora foametea ar putea afecta alte 50 de milioane de persoane anul acesta. El a dat de înțeles că experții ONU sunt optimiști.

„Foametea nu vine singură, e mereu însoțită de un haos politic ce exacerbează situația, ruinează viețile oamenilor.

În iulie, când multe țări își vor epuiza stocurile de recoltă, va fi evident că vine cu adevărat catastrofa”, a declara Volodimir Zelenski.

Vladimir Putin folosește foametea ca armă de șantaj

Joi, într-o discuție la telefon cu premierul italian Mario Draghi, Vladimir Putin a spus că e dispus să ajute la „depăşirea crizei alimentare” provocate de blocarea cerealelor ucrainene dacă vor fi ridicate sancţiunile împotriva Moscovei.

Pe de altă parte, tot Putin a susținut că Moscova nu blochează exporturile ucrainene de cereale, așa cum acuză Occidentul.

Rușii nu doar că blochează exporturile din Ucraina, dar le și fură cerealele ucrainenilor. Între timp, Putin se laudă cu producții record în Rusia.

Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, a acuzat recent Rusia că a declanșat un „război al cerealelor”. Asta a determinat-o pe Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, să insinueze că Baerbock e rău intenționată sau proastă.

Urmăriți B1TV.ro și pe