Volodimir Zelenski îi avertizează pe colaboraţionişti / Mesajul său pentru părinții ruşilor care au fost recrutaţi recent: „Protejaţi-vă copiii! Riscul ca ei să fie trimişi la război e uriaş și e moarte sigură”

Volodimir Zelenski îi avertizează pe colaboraţionişti / Mesajul său pentru părinții ruşilor care au fost recrutaţi recent: „Protejaţi-vă copiii! Riscul ca ei să fie trimişi la război e uriaş și e moarte sigură”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-unul dintre mesajele video în care se adresează națiunii sale. Sursă foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a avertizat pe cei din sudul Ucrainei, din zonele aflate sub controlul rușilor, să nu accepte locurile de muncă oferite de ocupanţi. Aceștia „nu vor putea evita” să răspundă pentru colaboraționism, a insistat el.

Declarația a fost făcută în contextul în care autoritățile ucrainene susțin că Rusia încearcă să înfiinţeze administraţii pro-Moscova în zonele ocupate.

Zelenski, mesaj pentru părinții ruși

De asemenea, președintele Ucrainei a transmis un mesaj, în limba rusă, părinţilor tinerilor ruşi care au fost recrutaţi pe 1 aprilie pentru efectuarea serviciului militar: „Protejaţi-vă copiii! Părinţii trebuie să facă totul pentru a-şi proteja copiii de armată. Riscul ca ei să fie trimişi la război în Ucraina e uriaş și e moarte garantată pentru mulţi dintre aceşti puşti foarte tineri”.

De altfel, într-unul dintre mesajele sale video, Zelenski s-a adresat în limba rusă soldaților ruși: „Vă ascultăm conversaţiile în interceptări, auzim ce credeţi despre acest război fără sens. (…) Dacă vă predați forțelor noastre, vă vom trata cum trebuie tratați oamenii – cu demnitate, așa cum NU ați fost tratați în armata voastră, așa cum armata voastră nu tratează oamenii noștri. Alegeți!”.

Mesajul lui Zelenski pentru Europa: Nu reacționați în tăcere la tragedia din Mariupol

De asemenea, Volodimir Zelenski a transmis Europei că „nu are dreptul să reacţioneze în tăcere faţă de ce se întâmplă în Mariupolul nostru. Întreaga lume trebuie să reacţioneze în faţa acestei catastrofe umanitare”.

Mariupolul e aproape complet distrus de forțele ruse. Lupte între invadatori și ucraineni se duc stradă cu stradă. Rușii nu permit evacuarea civililor rămași și nici aprovizionarea orașului. Oamenii care au rămas nu mai au de săptămâni bune mâncare, apă, medicamente și electricitate. Presa relatează că ei au ajuns să vâneze porumbei și să bea din canalizări pentru a nu muri de foame și de sete.

Urmăriți B1TV.ro și pe