Vot istoric în Danemarca. Țara își abandonează tradiția eurosceptică și se alătură politicii UE de apărare: „A existat o Europă înainte de 24 februarie, înainte de invazia rusă, și există o altă Europă acum”

Vot istoric în Danemarca. Țara își abandonează tradiția eurosceptică și se alătură politicii UE de apărare: „A existat o Europă înainte de 24 februarie, înainte de invazia rusă, și există o altă Europă acum”
Premierul Mette Frederiksen, după ce danezii au votat pentru alăturarea la politica UE de apărare: „Când Putin invadează o ţară liberă şi ameninţă stabilitatea în Europa, noi, ceilalţi, ne unim”. Foto: Hepta - DPA Images / Nicolas Maeterlinck

Danezii sunt de acord cu alăturarea țării lor la politica UE de apărare. 66,9% au votat ”pentru” în cadrul unui referendum. Danemarca e o țară tradiţional eurosceptică, schimbarea fiind o consecință, după cum a afirmat chiar premierul Mette Frederiksen, a invaziei Rusiei în Ucraina: „A existat o Europă înainte de 24 februarie, înainte de invazia rusă, și există o altă Europă acum”.

Încă o ”victorie” pentru Putin: Danezii vor să se alăture politicii UE de apărare

Decizia lui Vladimir Putin de a invada Ucraina a antrenat schimbări profunde în politicile tradiționale ale statelor europene. După ce Suedia și Finlanda și-au abandonat politicile de neutralitate militară și au cerut aderarea la NATO, a venit rândul Danemarcei să marcheze o schimbare de direcție.

Astfel, 66,9% dintre danezi s-au pronunțat, în cadrul unui referendum, pentru alăturarea la politica UE de apărare.

În 1993, Danemarca a obţinut o serie de excepţii pe mai multe probleme europene, mai ales în domeniul apărării. Numai că, la două săptămâni de la debutul invaziei ruse în Ucraina, premierul Frederiksen a anunţat un acord cu majoritatea partidelor parlamentare pentru a supune unui referendum încetarea excepţiei daneze. De asemenea, Frederiksen a anunțat investiții masive în apărare.

Premierul danez Mette Frederiksen, despre rezultatul referendumului

„Danemarca a trimis un semnal important aliaţilor noştri din Europa şi NATO, dar şi lui Vladimir Putin. Am arătat că atunci când Putin invadează o ţară liberă şi ameninţă stabilitatea în Europa, noi, ceilalţi, ne unim.

A existat o Europă înainte de 24 februarie, înainte de invazia rusă, și există o altă Europă acum”, a declarat Mette Frederiksen, potrivit BBC.

Premierul danez a mai susținut că într-o astfel de criză precum cea pe care o traversăm acum pur și simplu nu putem fi neutri: „Suntem alături de Ucraina și de poporul ucrainean”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:56 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: “Ce sunt pedepsele karmice? Când și cum se aplică acestea (VIDEO)
23:33 - Directorul unei companii energetice publice germane participă ca observator la referendumul de anexare a provinciei Zaporojie la Rusia
22:55 - Planul lui Putin după anexarea teritoriilor din Ucraina: Kremlinul ar urma să introducă legea marțială și să interzică bărbaților să părăsească țara
22:21 - Marian Daragiu, vicepreședinte al Partidei Romilor și subsecretar de stat la Ministerul Educației: „Cazul Caracal a scos la iveală în primul rând o serie de disfuncționalități la nivel de instituții” (VIDEO)
21:43 - Xi Jinping, subiect de căutare pe rețelele sociale, în urma zvonurilor privind arestarea sa și o lovitură de stat în China (VIDEO)
21:26 - Continuă protestele în Rusia: Peste 700 de manifestanţi împotriva mobilizării lui Putin în războiul rus din Ucraina, arestaţi în 32 de oraşe
20:55 - Parlamentul rus ar urma să dezbată pe 29 septembrie alipirea la Rusia a provinciilor ucrainene ocupate
20:22 - Momente de panică pentru fratele lui Edi Iordănescu. Ambulanţa a intrat pe teren pentru a-i acorda îngrijiri medicale în CS Dinamo – FCSB 2
19:57 - Video complet cu bătaia dintre Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf. Ce a declanșat conflictul și cum au ajuns cei doi să își împartă pumni
19:17 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 25 septembrie– 1 octombrie 2022. Nativii Taur au posibilitatea de a avea o expansiune incredibilă pe plan financiar (VIDEO)