Votul la referendum, în presa străină. BBC: „Una dintre cele mai puternice lupte politice din România de la Revoluţia din 1989 încoace”

Votul la referendum, în presa străină. BBC: „Una dintre cele mai puternice lupte politice din România de la Revoluţia din 1989 încoace”
Presa internaţională acordă spaţii ample referendumului din România. Opiniile jurnaliştilor străini sunt contradictorii, dar toate au ceva comun. De rezultatele şi de corecta desfăşurare a consultării populare...

Presa internaţională acordă spaţii ample referendumului din România. Opiniile jurnaliştilor străini sunt contradictorii, dar toate au ceva comun. De rezultatele şi de corecta desfăşurare a consultării populare depind viitorul României în NATO şi în Uniunea Europeană.

Rezultatul referendumului din România este greu de anticipat, însă va avea repercusiuni pe termen lung asupra stabilităţii politice şi economice a țării, scrie BBC. Jurnaliştii britanici afirmă că referendumul reprezintă una dintre cele mai puternice lupte politice din România de la Revoluţia din 1989 încoace. BBC aminteşte şi de fricţiunile de pe scana politică din România, într-un moment-cheie, în care autoritățile se pregăteau să finalizeze acordurile cu FMI.

CNN scrie că „Miza referendumului este supravieţuirea politică a preşedintelui Băsescu”. Potrivit sursei citate, este vorba şi de un război personal între Băsescu şi premierul Victor Ponta. Americanii amintesc şi despre politica de austeritate bugetară, dusă de fostul guvern Boc şi susţinută de Băsescu. „Tăierile de salarii şi concedierile au condus la scăderea în popularitate a şefului statului”, concluzionează jurnalistul de la cel mai mare canal TV de ştiri din lume.

Într-un articol intitulat „România decide soarta preşedintelui suspendat”, jurnaliştii de la Al Jazeera citează mai multe sondaje de opinie, potrivit cărora două treimi dintre români ar vota în favoarea preşedintelui suspendat. Al Jazeera aminteşte de recentele conflicte între Puterea şi Opoziţia din România.

„România a fost cuprinsă de un conflict dur între preşedintele conservator şi Uniunea Social-Liberală, şi primul-ministru Victor Ponta, care a preluat puterea în luna mai şi l-a eliminat pe Traian Băsescu”, scriu jurnaliștii.

Alegătorii români decid soarta preşedintelui suspendat, Traian Băsescu, iar condiţia-cheie pentru validarea referendumului este ca prezenţa la vot să fie de 50% plus unu, notează şi portalul Bloomberg.

Portalul France 24 consideră că „evenimentele de la Bucureşti survin într-un context general tensionat”. Francezii amintesc despre criticile primite de România de la organizaţiile europene, care au cerut Bucureştiului „să respecte normele general acceptate în ţările membre UE”.

Într-un articol intitulat „Românii se pregătesc pentru un referendum tensionat”, portalul Euobserver.com citează mai multe mesaje electorale de pe bannerele stradale din localităţile din România. Jurnaliştii de la Euobserver compară campania pentru referendum a guvernului român cu o vendetă personală, pe fondul îngrijorării exprimate de Uniunea Europeană în legătură cu democraţia din România.