Xi Jinping: China nu va permite niciodată să îi fie subminate suveranitatea, securitatea și interesele de dezvoltare

Xi Jinping: China nu va permite niciodată să îi fie subminate suveranitatea, securitatea și interesele de dezvoltare
foto: Hepta.ro / Sputnik / Brian Smith

Președintele Xi Jinping a declarat că nimeni nu ar trebui să se joace cu poporul chinez, iar China nu va permite niciodată să îi fie subminate suveranitatea, securitatea și interesele de dezvoltare, transmite Reuters.

Ce a declarat Xi Jinping, la 70 de ani de la intrarea Chinei în Războiul din Coreea

Orice act de unilateralism, monopol și bullying nu va avea efect și nu va face decât să conducă către un capăt de drum, a subliniat Xi, într-un discurs susținut în Marea Sală a Poporului.

„Lăsați lumea să știe că poporul Chinei este acum organizat și nu trebuie să te joci cu el”, a spus Xi, citându-l pe Mao Zedong, părintele fondator al Republicii Populare Chineze.

Xi Jinping a susținut un discurs la împlinirea a 70 de ani de la intrarea Chinei în Războiul din Coreea (1950-1953). În timpul evenimentului, el nu s-a referit în mod direct la Statele Unite de astăzi, ale căror legături cu Beijingul au ajuns la cel mai redus nivel din ultimele decenii pe fondul disputelor cu guvernul președintelui Donald Trump.

Cele mai mari economii ale lumii s-au contrat pe o gamă largă de subiecte, precum cele legate de tehnologie și rivalitatea în securitate, situația din Hong Kongși noul coronavirus.

În acest cadru, Xi Jingping a solicitat accelerarea procesului de modernizare a Apărării chineze și a forțelor armate. „Fără o armată puternică, nu poate exista o patrie puternică”, a subliniat el.

În anul 1950, Coreea de Nord a intrat în război cu Sudul, care era sprijinit de forțele ONU, ce cuprindeau în principal trupe americane.

În octombrie 1950, trupele chineze au traversat râul Yalu la granița cu Coreea de Nord, în timp ce sovieticii au asigurat sprijin aerian.

Subliniind importanța geopolitică a Coreei de Nord, Mao a afirmat: „Dacă buzele vor dispărea, dinții se vor răci”.

Războiul din Coreea s-a încheiat în anul 1953 cu un armistițiu mai degrabă decât cu un tratat de pace, lăsând peninsula într-o stare tehnică de război.

Peste 2 milioane de trupe chineze au fost dislocate.

„După bătălii grele, trupele chineze și cele coreene, înarmate până în dinți, au spulberat mitul invicibilității armatei SUA și au forțat invadatorii să semneze acordul de armistițiu la 27 iulie 1953”, a mai adăugat Xi.

Ultima oră
07:28 - Liviu Dragnea, atac la adresa lui Dacian Cioloș: „Foarte slab. Nu are toate butoanele la el”. Ce reproșează PSD-ului
07:14 - USR, cu gândul la alegerile anticipate. Cătălin Drulă: „Până la urmă, e corect să ne întoarcem către electorat, dacă nu se poate rezolva criza politică”
23:54 - În stațiunile din sudul litoralului s-ar putea da undă verde la construcția de clădiri cu mai mult de 9 etaje
23:37 - Incendiu în baia unui apartament din Târgoviște. ISU Dâmbovița: Au fost evacuați 15 locatari
23:20 - Cine este Rebeka Daniel, fata de 17 ani care i-a lăsat cu gura căscată pe jurații de la SuperStar (Pro TV)
22:49 - Anca Dumitra, dezvăluiri inedite. Frumoasa actriță din „Las Fierbinți” (Pro TV), despre posibilitatea de a deveni mămică: „Când se vrea, se dorește…” (FOTO)
22:20 - A treia extragere la Loteria Vaccinării. Au fost anunțați câștigătorii premiilor din această săptămână
22:11 - Radu Țincu: Autoritățile europene, îngrijorate de riscul ca pandemia să evolueze din România și în Europa. Țara noastră riscă să genereze o nouă variantă virală. OMS va propune restricții (VIDEO)
21:44 - Radu Țincu: E vaccinată 47% din populația lumii și nu s-a întâmplat nimic cu nimeni / Când un medic spune că vaccinarea nu e soluția, deși a fost aprobată de toate forurile internaționale, trebuie își piardă calitatea de medic (VIDEO)
21:25 - Daniel Coriu: Am ajuns la o situație dramatică prin nevaccinare, dar și din cauza unor medici iresponsabili care au transmis mesaje greșite / Am propus încă din iulie la Ministerul Sănătății certificatul verde pentru medici (VIDEO)