Xi Jinping: China nu va permite niciodată să îi fie subminate suveranitatea, securitatea și interesele de dezvoltare

Xi Jinping: China nu va permite niciodată să îi fie subminate suveranitatea, securitatea și interesele de dezvoltare
foto: Hepta.ro / Sputnik / Brian Smith

Președintele Xi Jinping a declarat că nimeni nu ar trebui să se joace cu poporul chinez, iar China nu va permite niciodată să îi fie subminate suveranitatea, securitatea și interesele de dezvoltare, transmite Reuters.

Ce a declarat Xi Jinping, la 70 de ani de la intrarea Chinei în Războiul din Coreea

Orice act de unilateralism, monopol și bullying nu va avea efect și nu va face decât să conducă către un capăt de drum, a subliniat Xi, într-un discurs susținut în Marea Sală a Poporului.

„Lăsați lumea să știe că poporul Chinei este acum organizat și nu trebuie să te joci cu el”, a spus Xi, citându-l pe Mao Zedong, părintele fondator al Republicii Populare Chineze.

Xi Jinping a susținut un discurs la împlinirea a 70 de ani de la intrarea Chinei în Războiul din Coreea (1950-1953). În timpul evenimentului, el nu s-a referit în mod direct la Statele Unite de astăzi, ale căror legături cu Beijingul au ajuns la cel mai redus nivel din ultimele decenii pe fondul disputelor cu guvernul președintelui Donald Trump.

Cele mai mari economii ale lumii s-au contrat pe o gamă largă de subiecte, precum cele legate de tehnologie și rivalitatea în securitate, situația din Hong Kongși noul coronavirus.

În acest cadru, Xi Jingping a solicitat accelerarea procesului de modernizare a Apărării chineze și a forțelor armate. „Fără o armată puternică, nu poate exista o patrie puternică”, a subliniat el.

În anul 1950, Coreea de Nord a intrat în război cu Sudul, care era sprijinit de forțele ONU, ce cuprindeau în principal trupe americane.

În octombrie 1950, trupele chineze au traversat râul Yalu la granița cu Coreea de Nord, în timp ce sovieticii au asigurat sprijin aerian.

Subliniind importanța geopolitică a Coreei de Nord, Mao a afirmat: „Dacă buzele vor dispărea, dinții se vor răci”.

Războiul din Coreea s-a încheiat în anul 1953 cu un armistițiu mai degrabă decât cu un tratat de pace, lăsând peninsula într-o stare tehnică de război.

Peste 2 milioane de trupe chineze au fost dislocate.

„După bătălii grele, trupele chineze și cele coreene, înarmate până în dinți, au spulberat mitul invicibilității armatei SUA și au forțat invadatorii să semneze acordul de armistițiu la 27 iulie 1953”, a mai adăugat Xi.

Ultima oră
12:31 - Ludovic Orban: PNL a reușit să învingă ciuma roșie. Cea importantă decizie strategică a fost cea din 2018, când am stabilit clar – Candidatul la președinție e Klaus Iohannis, candidatul la funcția premier e liderul PNL
11:59 - Kelemen Hunor: Putem să avem dispute, dar să nu renunţăm la parteneriat. Să trecem peste neînţelegerile şi orgoliile personale (VIDEO)
11:43 - Klaus Iohannis: Nu există niciun motiv ca premierul să fie demis sau să-și dea demisia / Guvernarea nu e un loc în care unii parteneri se confruntă de parcă ar fi pe rețelele sociale, iar când apare primul impas își iau lucrurile și pleacă (VIDEO)
11:28 - MAE: Românii nu vor mai putea să intre în Marea Britanie cu buletinul din octombrie 2021
11:12 - Klaus Iohannis, la congresul PNL: Sub scuza confruntării democratice firești nu se pot ascunde atacurile la persoană / Cu atât mai mult când premierul și miniștrii liberali sunt atacați din toate părțile, PNL ar trebui să-i susțină (VIDEO)
11:01 - Raluca Turcan: Mă interesează ca votul să fie corect, iar PNL să livreze rezultate bune. Trebuie să iasă un premier întărit din acest congres (VIDEO)
10:49 - Surse: Mai mulți liberali din echipa lui Ludovic Orban ar fi început să rupă perdelele care ar fi secretizat votul la congres
10:30 - CONGRES PNL | Florin Cîțu, despre cei care protestează: „Și AUR, și USR, și PSD sunt în Opoziție, asta face Opoziția” (VIDEO)
10:28 - Ludovic Orban: Am convingerea că voi câștiga. Se alege între cel care a provocat criza guvernamentală și omul care vine cu soluția (VIDEO)
10:19 - Emil Boc: Liberalii au de ales între un președinte de partid cu un anumit bagaj și un premier cu anumite perspective / Nu am discutat despre reîmpărțirea portofoliilor, important e ca USR PLUS să revină la masa negocierilor (VIDEO)