Yorgen Fenech, inculpat pentru asasinarea jurnalistei de investigații Caruana Galizia. Procurorii cer închisoare pe viață pentru omul de afaceri maltez

Yorgen Fenech, inculpat pentru asasinarea jurnalistei de investigații Caruana Galizia. Procurorii cer închisoare pe viață pentru omul de afaceri maltez
Imagine de la o manifestație desfășurată la ambasada malteză din Berlin, în 16 octombrie 2017, ziua în care a fost asasinată. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Christoph Soeder

Yorgen Fenech, un om de afaceri din Malta, va fi adus în fața judecătorilor sub acuzația că a ordonat și plătit uciderea jurnalistului de investigații Daphne Caruana Galizia, iar procurorii solicită o condamnare la închisoare pe viață pentru inculpatul maltez. Încă nu a fost stabilită o dată pentru desfășurarea procesului

Caruana Galizia a fost ucisă în explozia provocată de o bombă care îi fusese plasată în mașină. Jurnalista a fost asasinată pe 16 octombrie 2017, în Malta, în perioada în care investiga posibile fapte de corupție legate de un contract guvernamental pe care îl obținuse un consorțiu condus de Yorgen Fenech.

Omul de afaceri maltez Yorgen Fenech, inculpat pentru asasinarea jurnalistei de investigații Caruana Galizia

Yorgen Fenech, inculpat formal miercuri de Parchetul general maltez, fusese arestat inițial în noiembrie 2019. Omul de afaceri neagă acuzațiile, potrivit Euronews.

Un bărbat deja fusese condamnat la 15 ani de închisoare după ce a pledat vinovat pentru uciderea jurnalistei. Alți doi suspecți au fost inculpați pentru plasarea bombei și își așteaptă procesul. Un altul, despre care se crede că ar fi fost „intermediarul” acțiunii, a convenit să divulge detalii despre complot și a primit o grațiere.

Luna trecută, o anchetă independentă că și guvernul maltez ar purta o oarecare responsabilitate, deși nu a jucat un rol direct în asasinarea jurnalistei. În cercetarea respectivă se susținea că autoritățile din Malta au creat o „cultură a impunității” care a condus la crimă, precum și că au eșuat în a o proteja pe Caruana Galizia.

După arestarea lui Fenech și o serie de proteste masive, în 2020, fostul premier maltez Joseph Muscat demisiona din funcție, dar nu a fost acuzat de vreo fărădelege.

La rândul său, Yorgen Fenech a învinuit guvernul maltez pentru uciderea jurnalistei și susținea că autoritățile i-au încălcat drepturile pentru că l-au ținut în condiții impromprii de detenție. Chiar și așa, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins categoric acuzațiile.

Yorgen Fenech a condus un adevărat imperiu de afaceri cu interese în zona de imobilare și auto, dar a fost, totodată, și în fruntea unui consorțiu care a obținut un contract guvernamental controversat pentru construcția unei centrale de energie. La momentul crimei, Caruana Galizia investiga posibile fapte de corupție legate de contractul respectiv.

Urmăriți B1TV.ro și pe