Istoric israelian: Adevărata putere va fi a algoritmilor. Dacă țările nu iau măsuri, peste 20 de ani va fi prea târziu

Istoric israelian: Adevărata putere va fi a algoritmilor. Dacă țările nu iau măsuri, peste 20 de ani va fi prea târziu
Foto: Hepta - ImagineChina

Istoricul israelian Yuval Noah Harari a susținut, într-un interviu pentru The Asahi Shimbun, că în scurt timp omenirea va fi condusă de algoritmi.

La nivel superficial, afirmă el, noile tehnologii vor permite sau chiar vor ajuta un grup restrâns de oameni, în unele țări chiar un guvern dictatorial, să dețină mai multă putere decât oricând în istorie. Și asta pentru că va putea fi urmărită absolut orice persoană 24 de ore pe zi.

La nivel profund, însă, adevăratul conducător va fi algoritmul, pentru că volumul de informație va fi atât de mare, încât niciun om nu-l va putea ”procesa”: „Noua tehnologie va da o putere imensă unui număr mic de oameni. La nivel mai profund, însă, adevărata putere va fi a algoritmilor, pentru că sunt atât de multe informaţii de strâns şi analizat, încât nimeni nu va putea face asta. Poate fi o dictatură sau poate fi o democraţie, dar adevăratul conducător va fi algoritmul”.

Harari a dat și un exemplu, cel al sistemului financiar: „Câţi oameni înţeleg în acest moment cum funcţionează sistemul financiar? Poate 1% sau poate 0,01%. În 30 de ani, numărul acestora va fi fix zero. Din cauza dezvoltării inteligenţei artificiale, a cantităţii imense de informaţie şi a vitezei de analiză, vom ajunge în situația în care niciun om nu va mai putea înțelege”.

Istoricul a mai explicat pentru The Asahi Shimbun că funcțiile vor fi ocupate de oameni, dar aceștia vor lua decizii strict în baza informațiilor prezentate de algoritmi și strict dintre variantele de soluții furnizate de algoritmi.

Întrebat cât de aproape suntem de această situație, Yuval Noah Harari a răspuns: „Foarte aproape. Poate 5, 10, 15, 20 de ani, depinde de țară. Dar dacă țările nu iau măsuri, peste 20 de ani va fi prea târziu. Va avea loc o cursă a înarmărilor cu inteligența artificială mai ales între Statele Unite și China, iar aceasta va lăsa restul țărilor mult în urmă”.