Zelenski, critici dure la adresa lui Emmanuel Macron: „Discută în zadar cu Putin”

Zelenski, critici dure la adresa lui Emmanuel Macron: „Discută în zadar cu Putin”
Președintele Ucrainei, Volodimir Zeneleski, a declarat că nu va renunța la Donbas pentru a pune capăt războiului. Foto: Hepta - Ukrainian Presidency via ABACAPRESS.COM

Volodimir Zelenski a criticat dur încercările lui Emmanuel Macron de a discuta cu președintele rus Vladimir Putin. Acesta spune că președintele Franței greșește în dorința sa de a face concesii liderului de la Kremlin.

Zelenski, critici la adresa lui Macron

„Nu trebuie căutată o cale de ieşire pentru Rusia, iar Macron o face în zadar”, a spus Volodimir Zelenski într-un interviu acordat postului de televiziune italian RAI 1, joi seară, potrivit imaginilor difuzate vineri pe canalul său de Telegram. „Ştiu că voia să obţină rezultate în medierea între Rusia şi Ucraina, dar nu a avut”, a spus el.

„Până când Rusia nu va dori ea însăşi şi nu va înţelege că este nevoie ca războiul să se încheie, ea nu va căuta nicio cale de ieşire”, a adăugat preşedintele ucrainean.

Emmanuel Macron a afirmat, luni, că pentru a pune capăt războiului purtat în Ucraina de armata rusă, pacea va trebui să fie construită fără „a umili” Rusia. Însă din punctul de vedere al lui Zelenski, „Macron nu are nevoie să facă concesii diplomatice Rusiei, acum”.

Macron, despre aderarea Ucrainei la UE

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că probabil va dura „câteva decenii” până când Ucraina va fi confirmată ca membru UE. Acesta a mai afirmat că războiul trebuie să se încheie fără umilirea Rusiei.

În primul său discurs de a realegerea în funcția de președinte al Franței, Emmanuel Macron a declarat, cu ocazia încheierii Conferinței privind viitorul Europei, că ar trebui creată o „comunitate politică europeană” care să permită tuturor țărilor din afara UE, mai ales Ucrainei, să se alăture. În paralel ar putea să existe o procedură de aderare la UE, dar aceasta ar dura „zeci de ani”.

Macron a precizat că Ucraina, „prin lupta și curajul ei”, e deja membru al comunității europene, dar „chiar dacă i-am acorda statutul de candidat mâine, știm bine că procesul pentru a-i permite aderarea ar dura câțiva ani, probabil câteva decenii”.

Urmăriți B1TV.ro și pe