Angajații magazinelor Apple au votat să aibă primul sindicat din SUA

Angajații magazinelor Apple au votat să aibă primul sindicat din SUA

Lucrătorii de la un magazin Apple din Maryland au votat să se sindicalizeze și au reușit astfel să obțină primul sindicat al gigantului tehno din Statele Unite, arată BBC.

S-au sindicalizat pentru a obține mai multe drepturi

Este al treilea magazin Apple care lansează o campanie sindicală în acest an, dar primul care reușește să se organizeze cu succes. Noul sindicat Apple Core – prescurtarea de la Coalition of Organized Retail Employees – a scris o scrisoare deschisă către Apple în luna mai, afirmând că oferta sa a fost „despre noi, ca lucrători, să obținem drepturi pe care nu le avem în prezent”.

Alte magazine Apple din Atlanta și New York, au făcut, de asemenea, demersuri pentru sindicalizare. Cu toate acestea, personalul din Atlanta și-a amânat scrutinul planificat, sindicatul implicat – Communications Workers of America – susținând că societatea a desfășurat activități antisindicale.
Deși sindicatele sunt mai puțin răspândite în SUA decât în multe țări europene, ele sunt totuși protejate prin lege. Formarea unui sindicat presupune recunoașterea voluntară a unui sindicat de către companie sau, dacă nu, colectarea de semnături de la cel puțin 30% dintre angajați, astfel încât Consiliul Național pentru Relații de Muncă (NLRB) să poată organiza alegeri oficiale.

Surse din presa din SUA spun că Apple ar fi angajat o firmă de avocatură cu expertiză în materie de sindicate și și-a sfătuit echipele de conducere să-i descurajeze pe angajați să se înscrie într-un sindicat.

Lucrătorii din mai multe domenii încep să se sindicalizeze

Angajații din Towson au avut sprijinul unui sindicat cu tradiție, Asociația Internațională a Mecanicilor și Lucrătorilor Aerospațiali. Președintele acesteia, Robert Martinez Jr, i-a felicitat pe angajații Apple pentru o „victorie istorică”.

Sindicatul din magazinul din Towson este cel mai recent dintr-o serie de campanii pentru sindicalizare în SUA. În decembrie, în urma unei campanii de succes desfășurate la New York, angajații Starbucks au format primul sindicat al lanțului de cafenele. În aprilie, la Amazon, 55% dintre angajații de la un depozit din New York au votat în favoarea sindicalizării – deși Amazon contestă acest scrutin și solicită un vot nou.

Urmăriți B1TV.ro și pe