Apple este cu 10 ani în urma Microsoft la securitate, avertizează Eugene Kaspersky

Apple este cu 10 ani în urma Microsoft la securitate, avertizează Eugene Kaspersky
Foto: Crave.cnet.uk

Apple este ”cu zece ani în urma Microsoft” în privința securității, avertizează expertul Eugene Kaspersky, din cadrul companiei de antivirus ruse care-i poartă numele. Avertismentul apare pe fondul amenințărilor tot mai frecvente la adresa computerelor Mac, inclusiv recentul atac al malware-ului Flashback.

”Bun venit Mac, în lumea Microsoft. E plin de malware”, a spus Kaspersky. El a declarat pentru CNET UK că ”de mulți ani spun că din punctul de vedere al securității nu sunt diferențe între Mac și Windows”.

Comentariile sale sunt un avertisment adresat Apple după atacurile virușilor Flashback și Flashfake despre care se spune că au infectat peste 600.000 de Mac-uri. ”Întotdeauna a fost posibil să dezvolți malware pentru Mac, dar acesta a fost puțin diferit. Spre exemplu, întreba dacă se poate instala pe sistem și, utilizând vulnerabilitățile, era capabil să intre în modul de utilizare fără a declanșa vreo alarmă”, a arătat Kaspersky.

În mod tradițional, utilizatorii de Mac-uri se considerau imuni la viruși și malware, dar ei erau de fapt protejați de numărul mic de astfel de computere vândute în comparație cu PC-urile Windows. Dar, pe măsură ce Apple devine una dintre cele mai mari companii din lume, cu vânzări uriașe de iPhone-uri, iPad-uri și Mac-uri, produsele lor încep să fie o țintă apetisantă.

Creșterea amenințărilor de tip malware pentru Mac-uri este ”doar o chestiune de timp și cotă de piață”, a subliniat Eugene Kaspersky.

”Apple intră acum în lumea în care Microsoft a pătruns în urmă cu peste 10 ani: update-uri, patch-uri de securitate și așa mai departe”, a spus expertul și proprietarul Kaspersky Lab, citat de CNET.

O nouă amenințare pentru Mac-uri, luna aceasta: troianul Sabap
Computerele Apple Mac sunt din nou ținta unor amenințări informatice. Este vorba despre un troian numit ”Sabpab”, cel mai nou malware care infectează Mac-urile, anunța acum zece zile firma de securitate informatică Sophos.

Troianul se infiltrează printr-o vulnerabilitate din Java sau printr-un document Word infectat, care ar reprezenta o declarație a lui Dalai Lama. Și Sabpab le permite hackerilor să fure informații personale ale utilizatorului și să trimită comenzi altor computere.

Apariția troianului Sabap survine la câteva zile după un avertisment referitor la troianul „Flashback”, despre care se spune că a afectat aproximativ 600.000 de computere Mac. Experții susțin că în această perioadă vor apărea și mai mulți viruși pentru computerele Mac deoarece aceste tipuri de atacuri sunt lansate ”în valuri”.

”Nu știm sigur dacă acest atac este unul de amploare, dar este în mod clar timpul ca unii să se trezească la realitatea virușilor de Mac. Instalați-vă un antivirus, pentru numele lui Dumnezeu”, le-a transmis Greg Cluley de la Sophos, utilizatorilor de Mac-uri.

Computerele Apple nu sunt invincibile: 600.000 de Mac-uri, infectate cu periculosul troian Flashback
Peste jumătate de milion de computere Apple au fost infectate cu troianul Flashback anunța la începutul acestei luni, o firmă rusă de securitate informatică.

Potrivit raportului acesteia, 600.000 de Mac-uri au instalat mallware-ul – acesta ar putea permite ”deturnarea” calculatoarelor pe care este instalat și folosirea lor ca un ”botnet”.

Firma rusă Dr Web susține că peste jumătate din computerele infectate sunt din Statele Unite. Apple a lansat un update de securitate însă utilizatorii care nu au instalat patch-ul sunt în continuare expuși riscului de infectare.

Flashback a fost detectat inițial în septembrie atunci când cei care lucrează în domeniul securității informatice au semnalat că acest software se infiltrează în computere printr-un aparent update pentru Flash Player. Odată instalat el dezactivează unele dintre elementele de securitate ale computerului.

Versiunile ulterioare ale troianului exploatau breșele de securitate ale limbajului Java permițând astfel instalarea codului de pe site-uri fantomă fără permisiuinea utilizatorului.

Dr Web susține că, odată instalat, malware-ul trimitea mesaje codate către serverul de control al hacker-ului pentru a identifica computerul infectat.

”Prin introducerea codului, infractorii pot controla computerul”, a declarat Boris Shadow, șeful firmei de securitate ruse, citat de BBC.

”Folosim cuvântul potrnțial dăunător deoarece nu am observat activități criminale de când am deturnat botnet-ul pentru a-l scoate din mâinile hacker-ilor. Totuși, știm că oamenii creează viruși pentru a face bani. Cele mai multe computere infectate pe care le-am identificat sunt în SUA, Canada, Marea Britanie și Australia, prin urmare se pare că are ca țintă vorbitorii de limbă engleză.”

De asemenea, Dr Web a menționat faptul că 274 dintre computerele infectate se află înCupertino, California, unde se află sediul Apple.

Oracle, dezvoltatorul Java, a lansat un patch pe 14 februarie pentru a repara vulnerabilitatea, dar soluția nu a funcționat pe Mac-uri deoarece Apple se ocupă personal de update-urile Java de pe computerele sale.

Apple a lansat propriul update de securitate miercuri, cu peste opt săptămâni mai târziu.

”Oamenii spuneau că Apple are computere invulnerabile. Spre deosebire de PC-urile Windows, ele nu ar putea fi infectate niciodată – dar acesta este un mit”, a declarat Timur Tsoriev, analist al Kaspersky Lab.