Scandalul Cambridge Analytica: Vezi cum îți fură Facebook datele personale

Scandalul Cambridge Analytica: Vezi cum îți fură Facebook datele personale

Câți dintre noi nu am folosit aplicații de tipul Quiz Star care îți arată cu ce vedetă semeni sau îți ”sporește frumusețea fotografiei de profil”? Totul pare un joc inocent, însă în realitate aceste aplicații colectează datele personale atât ale utilizatorului Facebook, cât și ale prietenilor acestuia.

Site-ul cyberm.ro oferă mai multe exemple de astfel de aplicații care par inofensive, la prima vedere.

Una dintre ele este Quizz Star. Potrivit sursei citate, printre tehnologiile care au acces la informațiile colectate se numără Google Analytics – AdWords & Admob – Double Click – AdSense, Facebook, StatCounter, Criteo, Taboola și FaceApp.

Un alt exemplu este Viralemon. Aceasta are link în pagina de contact spre pagina de Facebook FeedsGuru RO care are precizat la About link către site-ul ro.feedsguru.com, ambele site-uri având legături cu compania de publishing și servicii de marketing online Growlead Marketing Ltd.

Site-ul citat mai precizează că toate aplicațiile folosesc pentru prelucrarea imaginilor FaceApp, o companie localizată în Sankt Petersburg, Rusia. Iar la secțiunea de termeni și condiții se precizează că prin folosirea aplicației, utilizatorii își dau acceptul pentru procesarea, transferul și stocarea informațiilor despre ei către alte țări.

Facebook are de suferit în urma scandalului Cambridge Analytica, firma despre care s-a dezvăluit că a obţinut acces inadecvat la datele a peste 50 de milioane de utilizatori ai rețelei sociale. Acțiunile companiei fondate de Mark Zuckerberg au scăzut luni cu aproximativ 5 %.

Tags:
Ultima oră
20:51 - MAE, avertisment de călătorie pentru românii care călătoresc în Spania: Precipitații, furtuni și vânt de coastă
20:42 - Tanczos Barna, despre cazul Octavian Berceanu: Trebuie să creăm instituții care merg mai departe fără sincope și dacă un conducător bun părăsește corabia guvernării. Sper că săptămâna viitoare vor fi ape mai liniștite în coaliție (VIDEO)
20:36 - Ministrul Mediului, Tánczos Barna, despre urșii care au terorizat Brașovul: „E perioada în care aceste exemplare se apropie din ce în ce mai mult de localități”
20:22 - Ministrul Mediului, Tánczos Barna: Nu mai există acel fenomen de despădurire care s-a constatat acum 5 – 10 ani. A existat complicitate din partea multor organe care ar fi trebuit să protejeze pădurea
20:13 - Tanczos Barna, după discuția cu activistul de mediu bătut la Suceava: I-am spus că trebuie să avem tot timpul grijă să nu se întindă coarda foarte mult. Nu vom reuși niciodată să ne substituim organelor de anchetă (VIDEO)
20:00 - Focar de COVID-19 la Primăria Deva: „Au fost luate măsuri de dezinfecție, iar persoanele bolnave au intrat în izolare”
19:49 - Comisia Europeană va lansa un plan pentru ca UE să facă față la creșterile mari de prețuri la energie
19:41 - Irineu Darău, după ce a spus că alegerile din USR PLUS au fost organizate inechitabil, incompetent și anti-democratic: „Nu cred că poți trata un candidat în felul acesta” (VIDEO)
19:16 - ANAF: Şase firme cu sedii în Bucureşti şi judeţul Gorj au vândut cosmetice de 62,5 milioane lei, fără factură
19:12 - Emilian Imbri: Intensitatea pandemiei o creează omul prin comportamentul lui / Nu cred că ține încă de anotimpuri, în alte țări și vara a fost o explozie de infectări / N-ar fi fost nimic dacă relaxarea era dublată de vaccinare (VIDEO)