Panourile solare și turbinele eoliene revoluționează într-un ritm amețitor domeniul energiei iar specialiștii vorbesc despre cea mai rapidă schimbare în materie de energie produsă în istorie.
Astăzi sunt instalate panouri solare și turbine eoliene într-un ritm de trei ori mai rapid decât cel consemnat de toate celelalte noi surse de energie la un loc (cărbune, gaz, hidro, nuclear, geotermal sau bio), potrivit unui studiu realizat de International Solar Energy Society (ISES).
Această poziție dominantă pe piață înseamnă că energia solară și eoliană înlocuiesc generatoarele de cărbune și gaze și satisfac, de asemenea, o mare parte din cererea în creștere de energie electrică, care crește de trei ori mai rapid (2,7% pe an în perioada 2011-21) decât populația globală: curând va exista electrificarea pe scară largă a transportului, a încălzirii și a industriei – „electrificarea tuturor lucrurilor” sau revenirea „tout-électrique” ceea ce va duce la o cerere dublă sau triplă de energie electrică.
Puterea instalată totală a panourilor solare disponibile în lume a depășit pragul de 1 TW anul trecut iar electrificarea tuturor lucrurilor (transporturi, industrie, încălzire etc.) va duce la creșterea exponențială a nevoii pentru energie.
Populația globală la mijlocul secolului este proiectată să fie de aproximativ 10 miliarde de oameni astfel că o economie globală bogată și complet electrificată, cu zero combustibili fosili, va necesita aproximativ 200.000 TWh de energie electrică pe an, menționează sursa citată.
Energia solară are o bază de resurse mult mai mare decât orice altă sursă de producție și va trebui să furnizeze cea mai mare parte a energiei viitoare – de exemplu, 60% din energia totală viitoare sau 120.000 TWh ceea ce echivalează cu o cerință pentru aproximativ 75 TW de energie solară, presupunând un factor mediu de capacitate de 18%.
Specialiștii susțin că, pentru a ajunge la acest scenariu, la mijlocul anilor 2030 va trebui să ajungem la 4 TW putere instalată solară nouă în fiecare an. Vestea bună de la ISES este că ritmul actual este aproape suficient pentru a atinge acest obiectiv.
Potrivit IEA, 2022 a fost un an mai bun pentru mediu, datorită mașinilor electrice și regenerabilelor.
Stocarea energiei la scară largă sub formă de stocare a energiei hidroelectrice prin pompare este o tehnologie off-the-shelf, low-cost, cu impact redus, care a fost deja implementată la o scară de 200 GW iar azi este disponibilă la scară nelimitată aproape oriunde.
Anu Global PHES Atlas listează 616.000 de situri off-river (buclă închisă) cu o capacitate combinată de stocare de 23 de milioane GWh, ceea ce reprezintă de aproximativ 50 de ori mai mult decât este necesar pentru a sprijini un sistem global de energie 100% regenerabilă, mai menționează studiul din PV Magazine.