China intră puternic în cursa cu SUA pentru cucerirea spațiului galactic: trei misiuni doar în ultima săptămână

China intră puternic în cursa cu SUA pentru cucerirea spațiului galactic: trei misiuni doar în ultima săptămână
Sursa Foto: Flickr.com

China acordă o prioritate aparte programul său spațial: după o serie de misiuni recente – în 2019 a trimis un modul pe fața ascunsă a Lunii iar în 2020 a reușit să aducă mostre de sol selenar pe Terra – acum dorește să dezvolte pe Lună o bază locuită precum și extragerea unor minerale valoroase. 

Recent, China a testat cu succes un motor cu hidrogen și oxigen lichid, care va face parte din viitoarea rachetă Chang Zheng 9 concepută pentru misiuni cu echipaj spre Lună sau Marte iar, anul viitor, China va lansa și primul său telescop spațial, Xuntian, în apropierea stației spațiale unde va putea andoca pentru încărcare sau eventuale lucrări de mentenență.

Vor să foreze în asteroizi

Chinezii intenționează să aprofundeze misiunile selenare: fiind aproape de Terra, Luna este mai ușor și ieftin de studiat decât misiunile spre Marte sau Mercur.

În plus, acolo pot fi testate și tehnologii avansate de minerit spațial care să permită, într-un timp estimat la 15-20 ani, forajul asteroizilor bogați în minerale scumpe.

Chinezii au intrat detașat în startul războiului stelar

În această săptămână, autoritățile de la Beijing, conform știripesurse.ro, au demarat trei noi misiuni pe Lună, fără echipaj uman; acestea vor testa tehnologic misiunile în care vor fi trimiși taikonauți:

– Chang’e 6 va încerca să aducă pe Terra mostre de sol de pe fața ascunsă a Lunii

– Chang’e 7 va explora zona polului sudic lunar cu multe vehicule: sondă orbitală, sondă de aterizare, rover, satelit de comunicații și un detector care va studia gheața din craterele lunare

– Chang’e 8 programată spre 2030, va testa acolo tehnologii în vederea utilizării resurselor locale.

Miliarde de dolari pentru supremația spațială

Specialiștii de la Beijing au anunțat descoperirea unui nou tip de mineral selenar,  denumit Changesite–(Y) după zeița lunii Chang’e din mitologia chineză. De altfel, toate misiunile selenare chineze poartă denumirea mitologică.

Un moment marcant pentru cercetătorii spațiali chinezi a fost trimiterea unui rover pe Marte, care a trimis date și fotografii, ajungând astfel reușitele americane în spațiul marțian.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe