Comparație: BlackBerry PlayBook vs. Sony Tablet S, două tablete mai neobișnuite (FOTO)

Foto: Engadget.com

Explozia tabletelor, gadget-uri care nu păreau ceva neapărat necesar până la apariția iPad-ului, este deja o realitate conștientizată de toți iubitorii de tehnologie și nu numai. Iar supremația Apple este amenințată cu fiecare tabletă nou apărută pe piață, care ba este mai ieftină, ba mai potentă tehnic, sau pur și simplu e doar o simplă tabletă între zecile lansate în doar doi ani de la primul iPad. Astăzi vom așeza față în față două două astfel de computere ceva mai puțin mediatizate, însă produse de companii cu renume în domeniul electronicelor inteligente. Este vorba despre Sony Tablet S și BlackBerry PlayBook.

Sony Tablet S are un aspect neobișnuit, care o diferențiază de cele mai multe astfel de dispozitive de pe piață. Nu este foarte puternică, în termeni tehnici, dar oferă suficientă putere de calcul pentru a se achita cu brio de majoritatea task-urilor.

De cealaltă parte, BlackBerry PlayBook este o tabletă de 7 inch cu serioase capabilități de multitasking, însă despre ea se spune că nu este recomandată decât celor ce se pricep la tehnologie, din cauza unui sistem de siguranță foarte puternic, care face mai mult probleme decât ajută. În plus, cele mai multe aplicații ale sale pot fi folosite doar dacă ai și un telefon inteligent BlackBerry, ceea ce o face destul de exclusivistă și-i cam taie din start șansele de a-și învinge concurența.

Design
Pentru că celor de la Sony nu le place să meargă pe ”același drum cu turma”, au construit o tabletă cu un aspect diferit și un pic neobișnuit. Partea din față neagră cu ecran glossy nu este remarcabilă, însă din lateral aspectul ei se schimbă. Și asta pentru că tableta se poate plia simulând aspectul unei reviste – design-ul a fost aprobat de Sony deoarece compania japoneză consideră că îi conferă un aspect mai natural și este mai ușor de folosit.

BlackBerry PlayBook nu se pliază, dar este și ea o tabletă frumoasă. Are un design simplu și eficient, lucru care îi conferă un anumit avantaj în fața concurenței. Are o singură problemă – un ecran de 7 inch, mai mic decât cel al iPad-ului și al concurentei din acest material, de la Sony. Practic vorbind, tableta este prea mare pentru a intra în buzunar dar suficient de mică pentru o geantă de mână.

Display
PlayBook are un ecran de doar 7 inch (capacitiv multi-touch cu rezoluția 1024 x 600 pixeli), ceea ce o face mai mică decât iPad 2 și o așează pe aceeași treaptă cu Samsung Galaxy Tab și HTC Flyer. Dar amănuntul acesta reprezintă și un avantaj – chiar și în modul landscape se poate să tastezi mesaje fără a te simți ciudat că folosești un asemenea dispozitiv în locuri publice.

Sony Tablet S, de cealată parte, are un display mai generos de 9,4-inch, cu rezoluția 1280×800, fiind astfel superioară atât față de PlayBook cât și față de iPad. Ecranul tabletei Sony își face treaba cu brio, conform celor mai mulți specialiști care au testat-o. Nu este cel mai luminos display însă poți să ieși cu el în lume fără să te faci de rușine, plus că are un unghi de vizualizare destul de larg.

Performanțe
Tablet S rulează cu ajutorul SO-ului Android 3.1 Honeycomb, care poate fi adus mai la zi, adică la versiunea Honeycomb 3.2 – un sistem de operare special conceput pentru tablete.

Și tableta BlackBerry are un sistem de operare bun – BlackBerry Tablet OS, special conceput pentru PlayBook, cu un meniu cunoscut deja utilizatorilor de telefoane inteligente BlackBerry.

Ambele device-uri au procesoare dual-core la 1 GHz, în cazul Tablet S fiind vorba despre un Tegra 2, iar în ce al tabletei BlackBerry de un ARM Cortex-A9. De asemenea, se poate spune că ambele tablete sunt mediocre în privința performanțelor tehnice, având în vedere că în prezent există multe telefoane inteligente și tablete ce utilizează procesoare quad-core, mai inteligente și mai puternice. Amândouă tabletele folosesc o memorie RAM de 1GB. BlackBerry PlayBook poate stoca până la 64 GB memorie flash, iar Sony, până la 32 GB, cu posibilitatea de extindere printr-un card SD.

Camera
Tablet S are în partea din spate o cameră de 5 megapixeli, care se comportă în general ca orice cameră foto/video de tablete, adică este destul de slabă. Nu oferă funcții complicate și în plus nu are blitz, deci nu vor putea fi capturate imagini în condiții de lumină scăzută. Are și în față una, dar extrem de slabă, la cei 0,3MP.

Tableta BlackBerry are două camere, una în spate, tot de 5MP, și una în față, de 3MP, pentru apeluri video. De asemenea, PlayBook oferă posibilitatea înregistrării de clipuri video HD la 1080p. Ambele camere ale acestei tablete pot filma și fotografia. BlackBerry PlayBook are o autonomie de aproximativ 10 ore, în timp ce Sony Tablet S poate sta în stand-by timp de 400 de ore, iar dacă este folosit doar player-ul pentru muzică – 31 de ore.

BlackBerry PlayBook vs. Sony Tablet S – specificații tehnice complete:

Urmăriți B1TV.ro și pe