Cum înțelege Elon Musk libertatea de exprimare: Twitter a suspendat, fără explicaţii, conturile mai multor jurnalişti care l-au criticat pe miliardar

Cum înțelege Elon Musk libertatea de exprimare: Twitter a suspendat, fără explicaţii, conturile mai multor jurnalişti care l-au criticat pe miliardar
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Patrick Pleul

Twitter a suspendat, joi, conturile mai multor jurnalişti, majoritatea specializați pe tehnologie, informează CNN. Platforma nu a oferit nicio explicație, dar toți jurnaliștii vizați au un lucru în comun: l-au criticat pe Musk în ultimele săptămâni.

Situația alimentează suspiciunile în privința adevăratelor intenții ale lui Musk, în contextul în care acesta s-a lăudat de mai multe ori că e un susținător al libertății de exprimare și că vrea să preia Twitter tocmai pentru a se asigura că platforma redevine a tuturor.

Musk închide gura jurnaliștilor incomozi

Twitter a suspendat conturile mai multor jurnaliști, între care pe cele deținute de Donie O’Sullivan de la CNN, Ryan Mac de la New York Times şi Drew Harwell de la Washington Post.

„Elon pozează în campion al libertăţii de exprimare, dar blochează jurnaliştii pentru că îşi exercită libertatea de exprimare. Cred că asta pune sub semnul întrebării angajamentul său”, a declarat Drew Harwell, pentru CNN.

Și Aaron Rupar, jurnalist independent progresist, s-a trezit că are contul blocat. El a spus că nu a primit nicio notificare de la Twitter.

Cu puțin timp înainte de suspendarea sa, Donie O’Sullivan scria chiar pe Twitter că această companie a suspendat contul unei rețele sociale emergente, Mastodon, care a permis publicarea în continuare a @ElonJet, un cont care publica locația actualizată a avionului privat al lui Musk.

„Libertatea de exprimare e atunci când al doilea cel mai bogat om din lume ameninţă cu acţiuni legale împotriva unui student de 20 de ani pentru că a distribuit date publice care nu-i convin”, scrisese și Harwell pe Twitter, referindu-se la Jack Sweeney, studentul care are @ElonJet.

Situația a fost denunțată și de alți jurnaliști, care acum au conturile de Twitter suspendate.

Musk, în aprilie: Sper că inclusiv cei mai mari critici ai mei vor rămâne pe Twitter. Asta înseamnă libera exprimare

„Cred că acest lucru e foarte important pentru potenţialul impact înfricoşător pe care-l poate avea pentru jurnaliştii independenţi din toată lume, în special pentru cei care scriu despre celelalte companii ale lui Musk, precum Tesla şi SpaceX”, a declarat O’Sullivan, pentru CNN.

În aprilie, în ziua în care a anunțat că va cumpăra Twitter, Elon Musk a scris: „Sper că inclusiv cei mai mari critici ai mei vor rămâne pe Twitter, pentru că asta înseamnă libera exprimare”.

Urmăriți B1TV.ro și pe