Cum să investești în criptomonede fără să cazi victimă hackerilor. Ce spun specialiștii

Cum să investești în criptomonede fără să cazi victimă hackerilor. Ce spun specialiștii
Foto: Pixabay

Criptomonedele au devenit o modalitate foarte populară de investiții, dar pericolul de a fi păcălit e și el tot mai mare. Compania de securitate cibernetică IT Kaspersky avertizează că există în toată lumea cel puțin 1.500 de site-uri ilegale concepute pentru a înșela persoanele interesate să investească în monedele digitale.

Atenție maximă la investițiile în criptomonede

Kaspersky susține că a detectat la nivel global mai mult de 1.500 de site-uri frauduloase care vizau potenţialii investitori în criptomonede sau utilizatorii interesaţi de miningul. Totodată, compania a zădărnicit peste 70.000 de încercări ale utilizatorilor de a accesa astfel de site-uri.

„Cele mai frecvente scheme utilizate de infractorii cibernetici au inclus: crearea de site-uri web destinate schimbului de criptomonede false: în acest caz, utilizatorul primea un cupon pentru reîncărcarea unui cont de schimb de cripto. Dar, pentru a-l utiliza, trebuia să efectueze o plată de verificare, de obicei nu mai mult de 0,005 bitcoin (aproximativ 200 de dolari), plată care devenea profitul infractorilor cibernetici”, au mai transmis cei de la Kaspersky, citați de playtech.ro.

Alexey Marchenko, head of the Content Filtering Methods Development de la Kaspersky, a dat și un exemplu de fraudă: „Utilizatorii au primit un mesaj despre vânzarea unui vaccin exclusiv împotriva coronavirusului mai devreme decât programele oficiale de vaccinare şi numai pentru cei care deţin bitcoin. Acest tip de fraudă a fost predominant întâlnită tocmai în momentul când vaccinurile au devenit disponibile. Utilizatorii mergeau pe site-ul indicat de infractor unde li se cerea să scrie o cerere pentru precomanda vaccinului. Ţintele trebuiau apoi să efectueze o plată în avans în bitcoin, banii mergând în contul criminalilor cibernetici, fără ca victimele să primească ceva în schimb”.

Unii economiști nu recoamndă investițiile în criptomonede nici măcar pe site-urile avizate, pe motiv că, de fapt, acestea ar fi niște active speculante fără valoare.