”Dacă Facebook ar fi o țară, ar fi mai mare decât China”. Cât de influentă este, de fapt, rețeaua de socializare

”Dacă Facebook ar fi o țară, ar fi mai mare decât China”. Cât de influentă este, de fapt, rețeaua de socializare
Foto: NBC News

Volumul uriaș de informații strânse de Facebook face din acesta una dintre cele mai influente organizații din lume, arată o cercetare făcută de Share Lab și citată de BBC.

”Dacă Facebook ar fi o țară, ar fi mai mare decât China”, a susținut Vladan Joler, profesor la Universitatea Novi Sad din Serbia și unul dintre membrii Share Lab.

”Fiecare dintre noi, când încărcăm ceva, când dăm tag cuiva, când comentăm, practic lucrăm pentru Facebook”, a explicat profesorul.

Informațiile pe care le furnizează interacțiunile dintre noi alimentează algoritmii rețelei sociale, astfel încât comportamentul nostru este transformat în produs.

Share Lab a încercat să includă într-o hartă toate intrările noastre, câmpurile prin care interacționăm cu Facebook și ieșirile.

”Am mapat like-urile, distribuirile, căutările, update-urile de status, fotografiile, prietenii, numele, tot ceea ce transmit dispozitivele noastre despre noi, toate permisiunile pe care le dăm Facebook-ului prin intermediul aplicațiilor, precum statusul telefonului, conexiunea la Internetul fără fir și abilitatea de a înregistra audio”, a explicat Vladan Joler.

Toate acestea nu au arătat decât o fracțiune din imaginea completă, așa că echipa a mers chiar mai departe în a analiza tot ce înseamnă informațiile strânse de Facebook.

Rezultatul este de-a dreptul uluitor. O serie de diagrame arată modul în care informațiile pe care noi le furnizăm ajută Facebook-ul să stabilească afinitatea noastră etnică (formulare folosită de rețeaua de socializare), orientarea sexuală, afilierea politică, statutul social, programul de călătorii și multe altele.

O altă diagramă arată cum totul – de la link-urile pe care le postăm pe Facebook, paginile cărora le dăm like, până la comportamentul nostru în alte domenii care sunt deținute sau interaționează cu Facebook-ul (Instagram, WhatsApp sau simple site-uri ce folosesc Facebook pentru logare) toate acestea pot intra într-un uriaș algoritm.

Iar procesul permite Facebook-ului să ofere utilizatorilor săi exact ceea ce își doresc.

Joler admite că această cercetare l-a făcut un pic paranoic. Presupunând că actualii șefi ai companiei sunt de bună credință, ce ar putea face viitorii lideri cu această uriașă cantitate de informații?

Mai mult, Joler susține că nici acest studiu aprofundat nu oferă imaginea completă a capacității rețelei de socializare. De exemplu, există posibilitatea ca Facebook să folosească și alți algoritmi care sunt ținuți la secret.