Detlef Eckert, specialist în politici digitale, despre implementarea tehnologiei 5G: “România are nevoie de o serioasă revizuire a legislației și de o dezbatere la care să poată contribui reprezentanți ai industriei și specialiști“

Detlef Eckert, specialist în politici digitale, despre implementarea tehnologiei 5G: “România are nevoie de o serioasă revizuire a legislației și de o dezbatere la care să poată contribui reprezentanți ai industriei și specialiști“

Europa se află în urma altor regiuni atunci când vine vorba despre implementarea tehnologiei 5G, consideră Detlef Eckert, specialistîn politici digitale, care explică într-un interviu pentru B1.RO că discuția trebuie să urmărească două aspecte: alocarea de spectru și antene. În acest sens, doar o treime din spectru a fost atribuit pentru tehnologia 5G în Europa:

“Ai nevoie de un nou spectru pentru a avea 5G. În Europa avem alocată frecvența C band (4 to 8 GHz). Aceasta este, de fapt răspândită la nivel mondial pentru 5G. Avem de asemnenea 700 MHz. Aceasta este lista corectă pentru spectru care oferă tehnologiei 5G puterea. Asta este important de înțeles. Fără spectru nu poți avea 5G. Când ne uităm la alocarea spectrului în Europa , doar o treime din spectru a fost atribuit pentru tehnologia 5G. Deci, suntem în urmă să spunem, de ceea ce Comisia a decis în 2016. Aceștia sunt primii pași. Avem nevoie să accelerăm alocarea de spectru. Prin urmare suntem în urmă raportat la alte regiuni din lume”, a precizat Detlef Eckert.

De asemenea, acesta a explicat că pentru a avea cu adevărat servicii 5G, ai nevoie de antene, așa numita antenă massiveMIMO. Și din acest punct de vedere, Europa este în urmă cu ceea ce se întâmplă în alte regiuni, precum Asia:

“Pentru a avea cu adevărat servicii 5G, ai nevoie de antene, așa numita antenă massiveMIMO. Numai atunci când un operator implementează astfel de antene putem vorbi despre 5G. Suntem destul de în urmă cu ceea ce se întâmplă în Asia. China are până la sfârșitul anului trecut dezvoltate 700.000 de stații de bază, ceea ce înseamnă 2,1 milioane de antene. O stație de bază are de regulă trei antene. Prin urmare, nivelul de dezvoltare este mult mai rapid. De asemenea în Japonia, în Coreea de Sud, comparativ cu Europa. Prin urmare, situația din Europa nu este una rea, dar nu se dezvoltă în conformitate cu ambițiile noastre”, a mai spus Detlef Eckert.

În ceea ce privește situația din România, atribuirea de spectru este, de asemenea, în urmă. Detlef Eckert precizează că deși preocuparea legată de securitate este importantă, nu trebuie să fie singurul aspect luat în calcul. Analiza obiectivă a întregului ecosistem și securizarea aplicațiilor care folosesc 5G este mult mai importantă decât discuția concentrată exclusiv în jurul întrebării dacă un furnizor este controlat de un guvern străin:

“În legătură cu schema de autorizare și garantare că 5G este sigură, România urmează mai mult sau mai puțin situația din alte state, dar în termeni de proiect de lege are nevoie de o serioasă revizuire și de o dezbatere la care să poată contribui reprezentanți ai industriei și specialiști. În general, aspectele legate de securitate sunt importante. Dar așa cum am spus, nu este singurul aspect.Când ne uităm la securitate este greșit să ne concentrăm asupra furnizorului și va fi greșit să ne concentrăm asupra rețelei. Trebuie să ai în vedere întregul ecosistem și securizarea aplicațiilor care folosesc 5G este mult mai importantă decât discuția dacă un furnizor este controlat de un guvern străin”, a precizat Detlef Eckert.

Acesta consideră că România are nevoie de o dezbatere mult mai amplă când vine vorba despre implementarea tehnologiei 5G, iar legislația trebuie să fie discutată pe larg cu toate părțile interesate:

“O dezbatere mai solidă este necesară. În al doilea rând trebuie să urmăriți avantajele analizând alte exemple pe care le-am indicat la întrebarea precedentă. În al treilea rând, cred că o reglementare ca aceasta trebuie notificată către Comisie din motive care țin de transparență și trebuie făcut acest lucru cât mai rapid pentru a primi recomandări de la experții din cadrul Comisiei. În al patrulea rând, așa cum am spus , nu trebuie să vă focalizați exclusiv asupra furnizorilor și asupra rețelelor 5G în sine. Uitați-vă la întregul ecosistem, la aplicațiile industriale , pentru că este multă muncă de făcut. Nu este un dat faptul că 5G va fi atât de superioară fața de 4G și alte tehnologii și că presupune un succes automat. Trebuie să munciți mult pentru asta. Și în al cincilea rând, este o oportunitate folosirea fondurilor puse la dispoziție din Fondul de Recuperare și ultimul aspect, dar nu cel din urmă, insistați cu determinare, în primul rând pentru atribuirea spectrului de frecvențe pentru că 5G este despre spectru”, a mai precizat Detlef Eckert.

Articol susținut de Huawei