Europa evită o pană de Facebook și Instagram datorită birocrației UE. Deocamdată

Europa evită o pană de Facebook și Instagram datorită birocrației UE. Deocamdată
Foto: Pixabay

Europenii au fost salvați de la închiderea pe timp de vară a rețelelor de socializare Facebook și Instagram de… birocrația Uniunii Europene, arată Politico.

Curtea Europeană de Justiție consideră că fluxurile de date între Europa și SUA îi expun pe europeni

Un proiect irlandez de blocare a transferurilor de date ale companiei mamă a site-urilor de socializare, Meta, din Europa către SUA, este blocat deoarece autoritățile de reglementare din întreaga UE se bat cap în cap cu privire la detalii.

În iulie, autoritatea de reglementare a protecției vieții private din Irlanda a decis să blocheze Meta, proprietarul Facebook, să folosească un ultim mecanism juridic numit clauze contractuale standard (SCC) pentru a transfera mari cantități de date, precum fotografii de familie și mesaje directe, peste Atlantic.

Decizia irlandeză a fost luată în urma unei hotărâri din 2020 a Curții Europene de Justiție care a considerat ilegale fluxurile majore de date între Europa și SUA, deoarece îi expun pe europeni la riscurile de supraveghere ale guvernului american.

Compania Meta a amenințat că e fie cum vrea ea, fie nu mai oferă acces la Facebook și Instagram

Meta a declarat în repetate rânduri că o decizie de blocare a transferurilor sale ar obliga-o să își închidă rețelele de socializare Facebook și Instagram în Europa.

Dar decizia irlandeză este încă în curs de revizuire de către alte autorități din Europa. Un purtător de cuvânt al autorității de reglementare irlandeze a declarat miercuri că aceasta a primit obiecții din partea mai multor alte autorități de reglementare din UE cu privire la proiectul său, ceea ce întârzie o decizie finală de închidere a fluxurilor de date și face ca Facebook să câștige timp.

Se așteaptă acum ca autoritatea de reglementare irlandeză să aibă nevoie de luni de zile pentru a încerca să rezolve obiecțiile. Anterior, autoritatea de reglementare a avut nevoie de până la patru luni pentru a încerca să ajusteze deciziile la cererea omologilor europeni.

În cazul în care autoritatea de reglementare irlandeză nu reușește să rezolve opiniile divergente, așa cum a făcut în majoritatea deciziilor sale împotriva Big Tech, va trebui să declanșeze un mecanism oficial de soluționare a litigiilor.

Acest lucru ar aduce în discuție Comitetul european pentru protecția datelor, întârziind procesul cu cel puțin încă o lună.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:11 - Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare a scăzut cu 40 de centimetri, anunță ISU Alba. Peste jumătate dintre persoanele din zona de risc din Roșia Montană au refuzat evacuarea (VIDEO)
22:47 - Cristian Preda: Eu dau în scris că Nicolae Ciucă a plagiat într-un mod grosolan. Există numeroși membri ai PNL foarte nemulțumiți că au în fruntea Guvernului și a partidului un om care a plagiat (VIDEO)
22:12 - Cristian Preda îi cere lui Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, să trimită o copie a tezei de doctorat la CNATDCU spre verificare / Decanul a mulțumit B1 TV: A fost singurul post prezent la protestul de la Ministerul Educației (VIDEO)
21:44 - Radu Carp, după protestul de duminică: Toți pierdem din aceste secvențe penibile. Strategia lui George Simion, falimentară. AUR nu reușește să capteze curentul de nemulțumire din societate (VIDEO)
21:18 - Victor Ponta critică Guvernul și Comisia Europeană: „Nu aud nicio soluție. Prețurile sunt la fel de mari ca în țările care nu au deloc energie” / „Nu cred că ne atacă rușii. E doar o poveste”
20:57 - Polițiștii, atacați cu pietre și înjurați de familia unui tânăr acuzat că a condus fără permis, în Olt
20:38 - Miliardarul Ion Țiriac a trăit momente uluitoare: „Dormeam unul pe pat, unul sub pat”
20:14 - FRF condamnă incidentele tragice de la meciul din Indonezia: „Este o zi tristă pentru fotbalul mondial, dar una pe care nu trebuie să o uităm” (VIDEO)
19:54 - Cristina Ich și Alex Pițurcă s-au despărțit: „În sfârșit, sunt fericită” (FOTO)
19:32 - Șeful Pentagonului nu consideră iminentă o invazie a Chinei în Taiwan. Lloyd Austin: Bejingul vrea să stabilească un nou normal