Europa și America accelerează avertismentele și măsurile împotriva aplicației TikTok din cauza temerilor de spionaj

Europa și America accelerează avertismentele și măsurile împotriva aplicației TikTok din cauza temerilor de spionaj

Statele din UE și-au exprimat îngrijorarea că TikTok ar putea pune în pericol datele sensibile ale utilizatorilor dar ar putea reprezenta un risc și pentru infrastructura critică, dacă aplicația este instalată pe telefoanele mobile utilizate de oficiali guvernamentali.

Guvernele din Statele Unite, Europa și Canada au sporit demersurile de a restricționa accesul la TikTok, aplicația video de scurtă durată, foarte populară, deținută de compania chineză ByteDance, invocând amenințări de securitate.

Săptămâna trecută, Casa Albă a transmis toți angajații agențiilor federale că au 30 zile pentru a șterge aplicația de pe dispozitive

Măsuri similare au fost luate rapid și de Canada sau Comisia Europeană care au interzis recent aplicația de pe dispozitivele oficiale.

La rândul lor, autoritățile daneze și cehe interzic TikTok pe telefoanele de serviciu ale angajaților, și mai ales pe telefoanele ”care accesează sisteme critice” de infrastructură, informații, comunicații.

Într-o declarație preluată de AP, Ministerul Apărării din Danemarca a avertizat că Centrul pentru Securitate Cibernetică a evaluat că există un risc de spionaj, întrucât TikTok „cere anumite drepturi și acces pe dispozitiv”.

Spionajul chinez ar putea accesa datele utilizatorilor din alte state

Modalitatea în care TikTok colectează și utilizează informațiile stârnește îngrijorări în condițiile în care ByteDance, compania care o deține, este sub jurisdicția legală din Republica Populară Chineză, implicit a serviciilor de spionaj.

Conform legilor din China,  susțin specialiștii, aplicația ar putea fi obligată să predea autorităților comuniste toate datele personale pe care le-a colectat dar există, în plus, temeri că Beijingul ar putea folosi TikTok și pentru a transmite materiale politice pe ecranele smartphone-urilor care dețin aplicația.

Și Huawei sau ZTE sunt vizate de anchetele occidentale

După decizii similare ale altor state europene precum Marea Britanie sau Suedia, Germania pregătește interzicerea echipamentelor Huawei și ZTE din infrastructura de comunicații 5G.

În cazul unei apropiate decizii la nivel oficial, operatorilor de telecomunicații le va fi interzisă procurarea anumitor componente furnizate de companiile chineze sus amintite; în plus, echipamentele 5G deja instalate vor trebui extrase și înlocuite din infrastructura de comunicații a țării – relatează Reuters.

Noul proiect de lege vine după ce, în 2021, autoritățile germane au modificat legislația locală, trasând reguli stricte vizând selectarea furnizorilor de echipamente de telecomunicații pentru rețelele de generație următoare, inclusiv 5G, fără a interzice explicit folosirea echipamentelor Huawei sau ZTE.

Marea Britanie dorește ca firmele de telecomunicații să elimine echipamentele și serviciile de la Huawei în funcțiile de bază ale rețelei până la 31 decembrie 2023, de la ținta inițială de 28 ianuarie 2023 iar termenul limită pentru a elimina toate echipamentele Huawei din rețelele 5G din Marea Britanie până la sfârșitul anului 2027 rămâne neschimbat.

Legături cu spionajul chinez

Legăturile strânse cu serviciile de securitate ale Chinei descalifică cele două companii din rolul de furnizori pentru infrastructura critică de comunicații, includerea acestor echipamente în rețelele mobile lăsând Chinei o cale facilă pentru spionarea și eventual, sabotarea infrastructurii esențiale de comunicați – menționează go4it.

Huawei, ZTE și autoritățile de la Beijing resping aceste acuzații și reclamă o măsură protecționistă a SUA și UE de a susține alte companii non-chineze.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`