Facebook primeşte lovitură după lovitură: Autorităţile americane confirmă investigarea celebrei reţele în scandalul Cambridge Analytica

Facebook primeşte lovitură după lovitură: Autorităţile americane confirmă investigarea celebrei reţele în scandalul Cambridge Analytica

În plin scandal al dezvăluirilor despre practicile companiei de analize de date Cambridge Analytica, Facebook primeşte o nouă lovitură.
Autorităţile americane au confirmat luni că investighează reţeaua de socializare cu privire la respectarea de către aceasta a practicilor privind confidenţialitatea datelor, după ce s-a aflat că datele personale a peste 50 de milioane de utilizatori ai reţelei de socializare au ajuns în posesia Cambridge Analytica.

„Comisia Federală pentru Comerţ a SUA (FTC) ia foarte în serios recentele relatări din presă care au generat o preocupare substanţială despre practicile Facebook cu privire la datele personale. FTC confirmă astăzi (luni, n.r.) că a deschis o investigaţie privind aceste practici”, se arată înr-un comunicat emis de această instituţie, potrivit Agerpres.

Conform unui acord încheiat în anul 2011 între Facebook şi autorităţile din SUA, reţeaua de socializare s-a angajat să solicite consimţământul utilizatorilor înainte de efectua anumite schimbări în setările de confidenţialitate.
Încălcarea acestui acord poate fi sancţionată cu o amendă de 40.000 de dolari, susţine CNBC.

Mai mult, directorul interimar al FTC, Tom Pahl, a anunţat că va fi investigată inclusiv respectarea de către Facebook a acordului „Privacy Shield”, încheiat în anul 2016 între SUA şi Uniunea Europeană, ce reglementează transferul de date între UE şi SUA.

Firma Cambridge Analytica este acuzată că a folosit ilegal datele de la 50 de milioane de persoane pentru a dezvolta un software („thisisyourdigitallife”) care ar permite anticiparea şi influenţarea votului alegătorilor. Datele ar fi fost folosite în campania prezidenţială a lui Donald Trump şi în cea pro-Brexit.

După anunţul FTC privind investigarea Facebook, valoarea acţiunilor companiei lui Mark Zuckerberg a scăzut luni cu 4% pe bursa de pe Wall Street.

Ultima oră
22:11 - Radu Țincu: Autoritățile europene, îngrijorate de riscul ca pandemia să evolueze din România și în Europa. Țara noastră riscă să genereze o nouă variantă virală. OMS va propune restricții (VIDEO)
21:44 - Radu Țincu: E vaccinată 47% din populația lumii și nu s-a întâmplat nimic cu nimeni / Când un medic spune că vaccinarea nu e soluția, deși a fost aprobată de toate forurile internaționale, trebuie își piardă calitatea de medic (VIDEO)
21:25 - Daniel Coriu: Am ajuns la o situație dramatică prin nevaccinare, dar și din cauza unor medici iresponsabili care au transmis mesaje greșite / Am propus încă din iulie la Ministerul Sănătății certificatul verde pentru medici (VIDEO)
21:03 - Președintele Colegiului Medicilor: OMS trimite o delegație în România să înțeleagă ce se întâmplă. Nu mai putem face față cazurilor noi și avem un număr enorm de decese evitabile
20:40 - Guvernul Dacian Cioloș și-a stabilit componența. Cum arată lista de miniștri cu care va merge USR în Parlament
20:36 - Dezastru în sudul Indiei din cauza inundațiilor: Zeci de persoane au murit sau sunt date dispărute, iar viiturile și alunecările de teren au devastat comunitățile din regiune (VIDEO)
20:06 - O scriitoare spaniolă de succes era de fapt… trei bărbați. Aceștia au ieșit din anonimat după ce au câștigat un premiu literar de un milion de euro
19:37 - 41.566 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, dintre care 22.629 cu prima doză. România ar putea trece luni de 6 milioane de persoane vaccinate cu măcar o doză
19:20 - Ea este concurenta căreia Carla`s Dreams i-a promis 100.000 de euro!
18:31 - Octavian Berceanu: Garda de Mediu, o instituție normală în contextul politic românesc, în care angajaților le era frică să vorbească. Controalele direcționate politic, cea mai mare presiune pe care o aveau (VIDEO)