Familiile unor fetițe dau în judecată TikTok după ce copiii lor au murit în timp ce încercau să repete o provocare virală

Familiile unor fetițe dau în judecată TikTok după ce copiii lor au murit în timp ce încercau să repete o provocare virală
TikTok va împărţi veniturile din reclame cu creatorii de conţinut

Părinții lui Lalani Erika Renee Walton și Arriani Jaileen Arroyo spun că „algoritmul periculos al TikTok a promovat în mod intenționat și repetat” videoclipuri nepotrivite pentru copii.

Părinții acuză algoritmii platformei pentru moartea prin sufocare a fetițelor

Părinții celor două fete care au murit în urma unei „provocări de a ajunge în starea de leșin” din 2021 care era distribuită pe TikTok și care încuraja utilizatorii să se sufoce până când leșinau, au intentat marți un proces la curtea superioară din comitatul Los Angeles.

Reprezentați de Social Media Victims Law Center (SMVLC), o resursă juridică pentru părinții copiilor răniți de dependența și abuzul de social media, ei susțin că „algoritmul periculos al platformei a promovat în mod intenționat și repetat” videoclipuri ale provocării în feed-urile copiilor, stimulându-i să participe la provocarea în urma căreia au murit.

„TikTok trebuie să fie trasă la răspundere pentru că a promovat conținut care a provocat moartea către aceste două fetițe”, a declarat Matthew P Bergman, avocat fondator al SMVLC. „TikTok a investit miliarde de dolari pentru a proiecta în mod intenționat produse care promovează conținut periculos și poate duce la moartea utilizatorilor săi.”

Sursa: Pixabay

Fetițele petreceau extrem de mult timp pe TikTok

Una dintre victime, Lalani Erika Renee Walton, în vârstă de opt ani, din Temple, Texas, este descrisă ca fiind „o fetiță extrem de dulce și sociabilă”, căreia „îi plăcea să se îmbrace în prințesă și să se joace de-a machiajul”. Ea a murit pe 15 iulie 2021 în ceea ce poliția a stabilit că a fost „un rezultat direct al încercării de a participa la „Blackout Challenge” de pe TikTok”, potrivit plângerii.

Lalani primise un telefon cu ocazia celei de-a opta aniversări, în aprilie 2021, și „a devenit rapid dependentă de vizionarea videoclipurilor TikTok„, se arată în plângere. Ea posta adesea videoclipuri în care cânta și dansa, în speranța de a deveni „faimoasă pe TikTok”.

În iulie 2021, familia ei a început să observe vânătăi pe gâtul lui Lalani, pe care ea le-a explicat ca fiind din cauza unui accident. Fără ca ei să știe, ea începuse să participe la provocarea blackout, care apăruse pentru prima dată pe feed-ul ei cu câteva săptămâni înainte.

În ziua morții sale, Lalani a petrecut ore întregi într-o excursie cu familia vizionând videoclipuri, inclusiv postări ale provocării.

„De asemenea, fetița avea convingerea că dacă va posta un videoclip cu ea făcând provocarea Blackout Challenge, atunci va deveni faimoasă și astfel a decis să încerce”, se arată în plângere. „Lalani avea opt ani la momentul respectiv și nu a apreciat sau înțeles natura periculoasă a ceea ce TikTok o încuraja să facă”.

Cealaltă victimă menționată în proces, Arriani Jaileen Arroyo, în vârstă de nouă ani, din Milwaukee, Wisconsin, a primit un telefon când avea șapte ani și a folosit TikTok de mai multe ori pe zi, potrivit plângerii. Ea „a devenit treptat obsedată” de postarea de videoclipuri în care dansa pe TikTok și a devenit „dependentă” de aplicație.

În ianuarie 2021, familia lui Arriani a discutat cu ea despre un incident în care un tânăr utilizator TikTok a murit în urma unei provocări, dar Arriani i-a asigurat că nu va participa niciodată la videoclipuri periculoase.

Cu toate acestea, pe 26 februarie 2021 a fost găsită fără suflare de către fratele ei de cinci ani. A fost transportată de urgență la un spital local, dar în cele din urmă a fost deconectată de la aparate.

„TikTok știa, fără îndoială, că provocarea mortală Blackout Challenge se răspândea prin intermediul aplicației lor și că algoritmul lor alimenta în mod specific provocarea Blackout Challenge către copii, inclusiv către cei care au murit”, se arată în plângere.

Urmăriți B1TV.ro și pe