Giganții tehnologici americani, în vizorul Parlamentului European. Cum ar urma să fie combătut conținutul ilegal

Giganții tehnologici americani, în vizorul Parlamentului European. Cum ar urma să fie combătut conținutul ilegal
Foto: Pixabay.com

Parlamentul European a decis adoptarea unui proiect de lege, în care sunt vizați giganții tehnologici americani și prin care se încearcă combaterea conținutului ilegal. Astfel, se dă startul unor discuții asupra planului cu țările membre, Comisia Europeană și Parlamentul European.

Digital Services Act este o propunere a comisarului antitrust Margrethe Vestager, ce ar forța Amazon, Apple, Google și Facebook să facă o serie de eforturi suplimentare pentru combaterea conținutul ilegal ce apare în mediul online.

Conținutul ilegal din mediul online, combătut prin metode sigure

Parlamentul European și Comisia Europeană doresc să combată conținutul ilegal și periculoase ce se regăsește pe platforme precum Amazon, Apple, Google sau toate rețelele ce țin de Facebook. În caz contrat, giganții din domeniul tehnologiei ar urma să riște amenzi de 60% mai mari.

Propunerea trebuie să fie inițial convenită cu țările membre din UE, iar ulterior ea va deveni lege la nivelul blocului comunitar. Propunerea a fost adoptată de către PE cu 530 de voturi pentru, 78 împotriva și 80 de abțineri.

„Cu o majoritate uriașă, Parlamentul European a adoptat Legea privind serviciile digitale. Un mare câștig, cu sprijin de la stânga la dreapta”, a scris pe Twitter europarlamentarul Paul Tang, potrivit Reuters.

Platformele digitale, avantaje și riscuri în viața de zi cu zi

Europarlamentarii sunt de părere că platformele digitale au adus o serie de avantaje în viața de zi cu zi a tuturor cetățenilor, însă există și foarte multe riscuri la care oamenii se pot expune involuntar.

„Platformele online au devenit din ce în ce mai importante în viața noastră de zi cu zi, aducând noi oportunități, dar și noi riscuri. Este de datoria noastră să ne asigurăm că ceea ce este ilegal offline este ilegal online”, a scris și europarlamentarul Christel Schaldemose, pe Twitter.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
21:05 - Eugen Tomac: Decizia Kremlinului de a opri de sâmbătă exporturile de gaze naturale către Finlanda demonstrează că Putin este în război cu UE
21:05 - Războiul cibernetic continuă în Rusia: „Au loc tentative ţintite de a dezactiva resursele de internet ale infrastructurii critice de informaţii a Rusiei”
21:01 - Incendiu de proporţii pe aeroportul din Geneva. O explozie a avut loc în noul centrul de primire pentru solicitanții de azil (FOTO)
20:42 - Canada anunță noi sancțiuni împotriva apropiaților liderului de la Kremlin și interzice exportul unor produse spre Moscova
20:28 - Armata Națională a Republicii Moldova, jefuită! A dispărut echipamentul militar
20:26 - Marcel Ciolacu, la Podul suspendat peste Dunăre: Dacă am face o socoteală la vaccinurile comandate de unii filosofi de la USR, vaccinuri de un miliard de euro pe care nu le folosim, am fi făcut două poduri (VIDEO)
20:18 - Mircea Geoană (NATO): „Sunt foarte mulți dintre cetățenii Ucrainei care sunt deportați către Rusia”
20:08 - Marcel Ciolacu, despre prezența unor parlamentari UDMR la premierea secuilor condamnați pentru terorism: Suntem într-o perioadă de provocări. Noi, românii, am fost întotdeauna cu picioarele pe pământ (VIDEO)
19:59 - Lăcrămioara Perijoc și-a asigurat argintul la Campionatele Mondiale de box feminin de la Istanbul
19:52 - Vremuri grele pentru oligarhii ucraineni: Rinat Ahmetov, proprietarul Azovstal, vrea să-și vândă super-iahtul de sute de milioane de euro (video)