Google a fost amendată în Franța cu 500 de milioane de euro

Google a fost amendată în Franța cu 500 de milioane de euro
Foto: Pixabay

Google a primit o amendă de 500 de milioane de euro în Franța deoarece a încălcat legislația de copyright și nu a negociat cu bună credință cu editorii de presă remunerația pe care aceștia trebuie să o primească, informează AFP și Le Monde.

Google, amendată din nou în Franța

Haute autorité de la concurrence, autoritatea din Franța responsbailă cu domeniul concurenței, le-a cerut celor de la Google să vină cu o ofertă de remunerație pentru utilizarea conținutul protejat al editorilor și agențiilor de presă. În caz contrar, Google ar putea suporta penalități de 900.000 de euro pentru fiecare zi de întârziere.

Remunerația, cunoscută sub numele de ”Droits voisins”, a făcut obiectul unor ample negocieri între Google și editorii de presă. În luna ianuarie, în așteptarea acestei decizii a autorității pentru concurență, Google a înghețat acordul cadru semnat pe trei ani cu Alianța presei generaliste franceze. Conform înțelegerii, Google ar fi trebuit să plătească 76 milioane dolari către 121 de organizații media.

Luna trecută, Autoritatea de Reglementare Antitrust din Franţa a amendat Alphabet, compania mamă a Google, cu 220 milioane de euro în urma unei investigații care a arătat că Google a abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţa de publicitate online.

În martie 2019, Comisia Europeană a amendat Google cu 1,49 miliarde de euro pentru încălcarea normelor antitrust ale UE: Google a abuzat de poziția sa dominantă pe piață și a impus clauze restrictive în contractele cu siturile de internet ale terților. Asta i­-a împiedicat pe rivalii Google să afișeze pe site-urile respective anunțuri publicitare proprii asociate cu rezultatele căutărilor.