Jeff Bezos, al doilea miliardar care se lansează către spațiu. Primul zbor cu echipaj uman pentru New Shepard, capsula concepută pentru turism spațial (VIDEO)

Jeff Bezos, al doilea miliardar care se lansează către spațiu. Primul zbor cu echipaj uman pentru New Shepard, capsula concepută pentru turism spațial (VIDEO)
Imagine dintr-o serie nedatată cu interiorul capsulei concepute de compania de turism spațial Blue Origin. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / ABACA

Jeff Bezos se va lansa către spațiu, în după-amiaza zilei de marți, în primul zbor cu echipaj uman pentru compania pe care a fondat-o, Blue Origin, și va deveni al doilea miliardar al planetei care pleacă în spațiu cu un zbor privat, după Richard Branson.

Jeff Bezos devine, marți, al doilea miliardar al planetei care se lansează către spațiu

În călătoria sa, Jeff Bezos va fi însoțit de fratele său, Mark Bezos, de o pionieră a cursei spațiale în vârstă de 82 de ani, Wally Funk, și de un student în vârstă de 18 de ani. Aceștia vor călători într-o capsulă dotată cu cele mai mari geamuri duse în spațiu până acum și se vor bucura de imagini unice cu Terra, transmite BBC.

New Shepard, nava construită de compania Blue Origin, a fost concepută pentru a intra pe piața în curs de dezvoltare a turismului spațial.

„Sunt entuziasmat. Lumea mă întreabă dacă am emoții. Nu prea am emoții, sunt curios. Vreau să știu ce vom învăța”, a spus Jeff Bezos într-un interviu pentru CBS News.

„Ne-am antrenat. Vehiculul este pregătit, echipajul este pregătit, echipa este uimitoare”, a mai afirmat proprietarul și fondatorul Blue Origin.

Capsula New Shepard, pregătită să pornească în primul zbor cu echipaj uman

La ora 16 (ora României), cei patru pasageri vor pleca spre spațiu cu ajutorul unei rachete lansate de la locația privată din Van Horn, Texas. Capsula, cu frații Bezos, Wally Funk și Oliver Daemen la bord, se va separa de rachetă la o altitudine de circa 76 de kilometri, urmând să își continue ascensiunea până la o înălțime de aproximativ 106 kilometri.

„Vom fi la gravitație 0 în jur de patru minute și vom putea să ne ridicăm de pe scaune, să ne desprindem, să plutim, să privim fâșia subțire din atmosfera Pământului”, a mai declarat miliardarul pentru CBS News.

„Peisajul va fi grozav, gravitația 0 va fi o experiență neobișnuită de care nu poți bucura pe Pământ”, a continuat el.

După ce își va atinge altitudinea maximă, capsula își va începe coborârea, care va culmina cu o parașutare ușoară către o locație din deșert.

Ultima oră
22:26 - Valeriu Gheorghiță: Vorbim de un val 4 în majoritatea țărilor europene. Sunt analizate pe de o parte măsuri de motivare pentru vaccinare, iar pe de altă parte e luat în calcul un pachet de restricții (VIDEO)
22:12 - Valeriu Gheorghiță: „Este o prioritate să creștem numărul persoanelor vaccinate cu prima schemă”
22:00 - Florin Cîțu, despre declația lui Ludovic Orban privind neatingerea țintei de vaccinare: M-a mâhnit
21:54 - Florin Cîțu: În coaliție și eu, și Ludovic Orban susținem interesele PNL. Orice competiție e frumoasă – în economie reduce prețurile și crește oferta, în politică scoate cel mai bun lider la suprafață
21:38 - Premierul Florin Cîțu, despre introducerea restricțiilor pentru persoanele nevaccinate: „Trebuie să ne consultăm cu specialiștii. Nu vom închide piețele, nu vreau să închidem mall-urile”
21:28 - Florin Cîțu: Acest val 4 nu ar trebui să se întâmple, trebuie doar să ne vaccinăm, dar în același timp să fim pregătiți. Avem un vaccin care poate opri această pandemie
21:14 - UNICEF, semnal de alarmă cu privire la închiderea școlilor în pandemie: Efectele negative pe termen scurt sau lung nu justifică această abordare
20:58 - Explozie la un complex chimic din Germania: O persoană a murit și peste 30 au fost rănite. Localnicii, sfătuiți să evite mâncarea din grădină și să se ferească de eventuale particule de funingine
20:53 - Dan Barna: Relaţia de lucru în coaliţie este funcţională. Lucrurile nu sunt roz, dar nici negre
20:10 - CSM anunţă declanşarea concursurilor de admitere în INM şi magistratură