Meta nu ar trebui să oblige utilizatorii să plătească pentru protecția datelor, anunță organul de supraveghere al UE

Meta nu ar trebui să oblige utilizatorii să plătească pentru protecția datelor, anunță organul de supraveghere al UE
Sursa foto: Dreamstime

Proprietarul Facebook, Meta și alte platforme online nu trebuie să oblige utilizatorii să plătească pentru dreptul la protecția datelor consacrat de legislația UE atunci când oferă abonamente fără reclame, a declarat autoritatea europeană de reglementare a datelor, citată de AFP.

Meta a lansat în noiembrie un sistem de „plată sau consimțământ”

„Platformele online ar trebui să ofere utilizatorilor o alegere reală atunci când folosesc modele de „consimțământ sau plată”, a spus președintele Comitetului European pentru Protecția Datelor (EDPB), Anu Talus într-un comunicat.

„Modelele pe care le avem astăzi necesită, de obicei, ca indivizii fie să-și dea toate datele, fie să plătească”, a spus ea. „Ca urmare, majoritatea utilizatorilor sunt de acord cu prelucrarea pentru a utiliza un serviciu și nu înțeleg implicațiile complete ale alegerilor lor.”

Meta a lansat în noiembrie un sistem de „plată sau consimțământ” care permite utilizatorilor să rețină utilizarea datelor lor pentru direcționarea reclamelor în schimbul unei taxe lunare – un model care s-a confruntat cu mai multe provocări din partea susținătorilor datelor de confidențialitate și consumatorilor.

Meta a profitat din vânzarea datelor utilizatorilor agenților de publicitate, dar acest model de afaceri a dus la mai multe bătălii cu autoritățile de reglementare din UE cu privire la confidențialitatea datelor.

Cel mai recent anunț a venit după ce autoritățile de protecție a datelor din Olanda, Norvegia și statul german Hamburg au mers la EDPB pentru un aviz cu privire la modelul de plată sau consimțământ utilizat de Meta.

Compania din Silicon Valley permite utilizatorilor de Instagram și Facebook din Europa să plătească între 10 și 13 euro pe lună pentru a renunța la partajarea datelor.

Meta a subliniat o decizie a instanței UE de anul trecut, potrivit căreia a deschis calea pentru abonamente ca opțiune „validă din punct de vedere juridic”. „Avizul de astăzi al EDPB nu modifică acea judecată și abonamentul pentru nicio reclamă nu respectă legile UE”, a spus un purtător de cuvânt al Meta.

Meta așteaptă o decizie de la autoritatea de reglementare a confidențialității datelor din Irlanda, unde compania își are sediul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`