Parlamentarii UE au votat în favoarea unui încărcător unic pentru toate smartphone-urile

Parlamentarii UE au votat în favoarea unui încărcător unic pentru toate smartphone-urile
Foto - Onur Binay (Unsplash.com)

Parlamentul UE a adoptat marți o nouă lege care impune ca USB-C să fie standardul unic de încărcare pentru toate noile smartphone-uri, tablete și aparate foto de la sfârșitul anului 2024, potrivit AFP.

Și producătorii de laptopuri vor trebui să se pregătească pentru încărcătoare unice, din 2026

Măsura, pe care deputații UE au adoptat-o cu 602 voturi pentru și 13 împotrivă, va determina – cel puțin în Europa – Apple să renunțe la portul Lightning învechit de pe iPhone-urile sale în favoarea celui USB-C, utilizat deja de mulți dintre concurenții săi.

Producătorii de laptopuri vor avea timp suplimentar, de la începutul anului 2026, pentru a urma și ei exemplul.

Factorii de decizie politică din UE spun că regula încărcătorului unic va simplifica viața europenilor, va reduce muntele de încărcătoare învechite și va reduce costurile pentru consumatori.

Se preconizează că va permite economisirea a cel puțin 200 de milioane de euro pe an și reducerea a peste o mie de tone de deșeuri electronice din UE în fiecare an, a declarat Margrethe Vestager, responsabilă pentru concurență în cadrul blocului comunitar.

Apple, al doilea cel mai mare vânzător de smartphone-uri din lume, după Samsung, s-a opus legislației UE care să impună schimbarea porturilor Lightning de pe iPhone-urile sale, afirmând că aceasta este disproporționată și că ar împiedica inovația.

Peste doi ani, legislația UE se va aplica tuturor telefoanelor mobile portabile, tabletelor, aparatelor foto digitale, căștilor, căștilor, difuzoarelor portabile, consolelor de jocuri video portabile, cititoarelor electronice, căștilor de urechi, tastaturilor, șoarecilor și sistemelor de navigație portabile.

Urmăriți B1TV.ro și pe